Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Könyvajánló – Csizma az asztalon

Szerkesztőségünk birtokába került – figyelmes ajándék gyanánt – egy olyan könyv, melyet nem is neveznénk szakácskönyvnek, inkább valami jellemző menüsornak, melynek segítségével közelebb kerülhetünk ahhoz a bizonyos közkedvelten mediterrán ízvilághoz, ami annyira meghatározza az olasz konyhát. Különös tekintettel arra, hogy a könyv szerzőinek ajánlásában is szerepel, mi is megerősítjük, hogy nem hagyományos formában készült el ez a gyűjtemény. Végre tényleg egy újszerű megközelítésben íródott könyvet tarthat a kezében az olvasó. Ez már csak azért is nagyon fontos, mert egységes olasz konyha valójában nincsen, régióról régióra változ(hat)nak a konyhai praktikák és a tipikus fogások.

Illés Andrea és Repka Noémi: Csizma az asztalon című könyvéről lesz szó, mely több népszerű, magyar kiadó oldaláról is beszerezhető.

A kiadványból régiónként haladva ismerkedhetünk meg tipikus olasz ételekkel, sőt mi több, egy-egy fejezetcím alatt komplett menüsort találunk. A szerkesztők figyelembe vették az egyes területek legjellemzőbb receptjeit, konyhai fogásait, s ennek mentén zúdítanak ránk 20 olyan menüt, melyekkel kiválthatjuk a hétvégi gondolkodást; nevezetesen, hogy már megint mit is találjunk ki a családi asztal közepére úgy, hogy azt mindenki megelégedéssel fogadja.

A leírások teljesen megfelelnek arra is, hogy ebéd- vagy vacsoravendégeinket lenyűgözzük, főleg ha egy nálunk egyáltalán nem tipikus fogás kerül az asztalra. Nagyon jó érzés tud lenni a házigazdának, ha villámgyorsan tűnnek el a falatok a tányérokról, s ezzel a könyvvel tényleg nem lesz nehéz dolgunk.

Nem mellesleg említenénk meg, hogy a kiadvány esztétikai értelemben is kellemes darab; jó érzés egy igazán szép könyvet lapozgatni, akár főzés közben, akár ötletekre vadászva.