Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

A loretoi Madonna és a Santa Casa

Ma beszéljünk egy kicsit konkrétan a Szűz Máriához kapcsolódó bazilikáról is, ami számos vitatott kérdést rejt – kinek-kinek ízlésére, józan ítélőképességére, illetve hitére bízzuk, hogy ezeket a feltételezéseket részben vagy egészben elfogadja-e.

A bazilika maga ugyanis egy óriási márvány védőkomplexumot tartalmaz, csodálatos megjelenítéssel – Bramante elképzelése és Bernini, valamint más híres korabeli szobrászok kivitelezésének hála. Ez az óriási márvány-burok védi lényegében a bazilika legnagyobb kincsét: Szűz Mária egykori, eredetileg a mai Palesztina területén fellelhető házát. A legenda szerint Szűz Mária ebben a házban nőtt fel, itt látogatta meg az angyal a hírrel, hogy fiúgyermeknek ad életet, sőt még Józseffel és Jézussal együtt is több évet töltöttek el ebben az épületben.

De akkor hogy a manóba’ kerül a názáreti ház Loreto-ba?

Az egyház a XIII. században úgy gondolta, hogy a Szűz Mária és Jézus életéhez kapcsolódó bármilyen emléket meg kell őrizni, azonban a közel-keleten már akkor sem rózsás politikai helyzet (folyamatos háborúk) miatt ez ott helyben nem lett volna egyszerű feladat. Így megszületett a döntés: a házat el kell szállítani. Egyes, konkrétan ebből az időből származó, és a vatikáni könyvtár anyagai között fellelhető iratok alapján ez a transzfer valamikor 1290-94 között játszódhatott le, valószínűsíthetően tengeri úton. Loreto-ra magára pedig az a válasz, hogy a szállítás hónapjaiban az épp regnáló pápa (V. Celesztin) Recanatiban székelő helynöke úgy látta jónak, ha Ancona közelébe kerül a házikó – tekintve, hogy úgyis ebbe a már akkor is jelentős kikötőbe érkezik.*

A bazilikát aztán majd’ 200 évvel később kezdték el építeni, a ház ebben kapott otthont, s a fenti módon Bramante és Bernini nevéhez csatolva készült el később köré a gyönyörű márvány építmény.

Bernini márvány építménye

Bernini márvány építménye

A bazilika hatalmas bronz kapui gyönyörű, művészi ornamentumokban gazdagok, természetesen mindegyik egy-egy bibliai témát dolgoz fel. Bástyaszerű részeiben rotondákon sétálhatunk végig, kupolája gyönyörű falfestményeket rejt, harangtornya, kis kápolnái mind-mind fontos műalkotásoknak adnak helyet. Aki végigjárná virtuálisan, annak egy közel egy órás filmet ajánlunk, minden apró részletet megcsodálhatunk így.

A Basilica della Santa Casa di Loreto otthont ad egy fantasztikus múzeumnak is, ahol egyházi kincseket, festményekből, majolikákból álló, és még kortárs művészeti kiállításokat is megcsodálhatnak az odautazók. Így válik Loreto-ból egy csapásra vallási szempontból egy kihagyhatatlan kegyhely, turistaszemmel pedig egy ‘must-see’ látványosság. Egyszóval, menjen szépen mindenki Loreto-ba, nem fogja megbánni!

*A történetet egyébként számtalan esetben cáfolják, vagy nem tekintik történelmileg alátámasztottnak. Giorgio Nicolini egy könyvet is írt ebben a témában, akit érdekel közelebbről, nyugodtan kutassa fel, forgassa, hátha nálunk okosabb lesz a kérdésben. A címe: La veridicitá storica della miracolosa traslazione della Santa Casa di Nazareth a Loreto.