Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Poliziotti o Carabinieri? Ki ismeri a különbséget?

Az általunk felkutatott olasz nyelvű források szerint is ez a nyelvtanulók és turisták szájából elhangzó egyik leggyakoribb kérdés.

Ma járjuk akkor körbe azt, hogy kik is ezek a fickók, és miért kell belőlük két külön csapat, más-más egyenruha, feladat. Biztos nem azért, hogy szegény külföldieket összezavarják – bár tény, hogy arra is kiválóan alkalmas.

Nos, nézzük akkor:

A Poliziotti (vagyis a magyar értelemben is vett rendőrök), vagy másnével Állami Rendőrség (Polizia di Stato) az a fegyveres testület, mely a Belügyminisztérium vezetése alatt áll. Fő feladata a közbiztonság és rend fenntartása. Minden városban található egy szervezetük, melyek hierarchiában a Minisztérium felé haladva egyre centralizáltabb központokhoz tartoznak. Az állami rendőrségnek több specializált alegysége is van, melyek különféle feladatok ellátásáért felelősek. Vannak a(z ottani TEK-es fiúknak megfelelő) súlyosabb esetekben beavatkozó gyors reagálású egységek (NOCS – Nucleo Operativo Centrale di Sicurezza), a közúti rendőrség (Polizia Stradale), a vasúti rendőrség (Polizia Ferroviaria), a hírközlési egység (Polizia Postale e delle Communicazioni) és az ún. mobil egységek.

Egyenruhájuk sötétkék zakóból és világosabb, kékesszürke nadrágból áll.

polizia_stato_uniformo

A carabinierik szintén fegyveres testület, de mivel katonai erőnek is számítanak, így eleve a Védelmi Minisztérium alá tartoznak hierarchia szerint, és feladataik csak nagyon kis részben mutatnak átfedést a poliziotti-kéval. A közrend fenntartásában ők is részt vesznek, ha a szükség úgy hozza, azonban ők védik Olaszországot – tehát a határok és a terület védelme az egyik fő dolguk. A külföldi katonai küldetések csapatai is közülük kerülnek ki, és időnként még olyan (akár ipari) területeken is megfordulnak, ahol poliziotto tényleg ritkán jár.

A carabinierik adják az államfő védelmét szolgáló Guardia d’Onore tagjait is.

Egyenruhájuk fekete zakóból és nadrágból áll, mely utóbbit oldalt piros csík díszíti – innen a legkönnyebb megjegyzni őket.

carabinieri-11

Azért is lényeges, hogy ez a cikkünk épp ma jelent meg, mert fontos évfordulóhoz érkezik idén a carabinierik szervezete. Az alapítás kerek évfordulójáról van szó, 200 éve, 1814. július 13-án hozta létre a szervezetet – annak idején a francia csendőrség mintájára, Szardínia védelmére I. Viktor Emánuel. A II. világháború után az alkotmányra esküdtek fel, s azóta is védik Itáliát.

Magyar szemmel furcsa kicsit ez a kettősség, hisz lényegében mi leginkább rendőrökként tekintünk mind a poliziotto, mind a carabiniere egyenruhásaira. Bár, ha jobban belegondolunk, nálunk, Magyarországon is sokáig működött külön a Rendőrség, külön a Határőrség/Katonaság – ha pedig ezen az analógián indulunk el, máris sokkal érhetőbb az olaszok fegyveres testületeinek felépítése is.

S a végére egy kis móka, főleg olaszul tanulóknak/beszélőknek:

A carabinierikről számos vicc kering, hiszen a köznyelv kimondottan butáknak, egyszerűeknek tartja őket. (Ez valahonnan ismerősen cseng.) A vicceknek pedig komoly tárháza is van, lehet böngészni.