Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Egy olasz karácsony

Annyit beszéltünk arról, hogy hogyan zajlik a készülődés a karácsonyra – de milyen az ünnep maga?

Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi” – szól a mondás, azaz a karácsonyt a családdal tölti az ember, a húsvétot már azzal, akivel csak szeretné.

Nos, az olaszok is hozzánk hasonlóan töltik a karácsonyt, különös tekintettel a vallással kapcsolatos részletekre.

Ugyanúgy megvan náluk az adventi időszak vásárlási láza, ami egyetlen európai országot sem kerül el. Ebben, ahogy ez manapság zajlik, az ember sokszor egyáltalán semmi ünnepit nem érez – bár tény, hogy másrészről jó érzés ajándékot keresni a szeretteinknek.

Aztán mindegyik családban lejátszódik a harc, hogy panettone vagy pandoro készüljön-e, melyik az igazi ünnepi sütemény – és ezt eldönteni sosem egyszerű.

December 24-én van „Vigilia”, vagyis Szenteste, éppen úgy, ahogy nálunk is. Ezen az estén a családok összegyűlnek, és együtt költik el a karácsonyi vacsorát, amely általában nem tartalmaz húst, maximum halat. A fogások elfogyasztása után együtt töltik az időt késő estig, amikor megajándékozzák egymást, majd, aki fontosnak érzi, elmegy az éjféli misére.

A karácsony napja, december 25-e szintén a családról és az evés-ivásról szól, amit sokan hatalmas társasjáték csatákkal egészítenek ki. Az egyik legnépszerűbb játékuk a tombola, ami nem azt jelenti, mint nálunk – ez egy kicsit a bingóhoz, kicsit a lottóhoz hasonló, számokhoz kötődő játék, amit véresen komolyan is vesznek. Persze, kerülhet elő számtalan másféle játék is, az együttlét a cél, nem annyira az eszköz a fontos.

Tombola di Natale – Forrás: lacooltura.com

December 26-a Szent István (Santo Stefano) napja. Ezt a napot, mint karácsony másnapját (ahogy mi hívjuk) azért említjük meg itt, mert tartozik hozzá egy aranyos közmondás: „Non é durato da Natale a Santo Stefano!” – azaz: „Karácsonytól annak másnapjáig sem tartott.” Jelentése annyit tesz, hogy valami nagyon kevéssé tartós, hamar tönkremegy, rossz minőségű.

De az olaszok számára az ünnepek itt nem érnek véget – a pihenés egészen január 6-ig, Vízkeresztig tart, a periódus hivatalosan akkor zárul. Kezdetét jellemzően december 24-ben adják meg, de az igazi keményvonalas karácsonyozók szerint az ünnep Nagyboldogasszony ünnepével már december 8-án kezdetét veszi.

Amikor a Befana megérkezik, és megajándékozza a gyerekeket, utána kezdődhet a karácsonyfa lebontása, az ünnepi időszak lezárása és a visszatérés a mindennapokba.

Befana – Forrás: oggiroma.it

 

Így néz ki tehát egy átlagos olasz karácsony, amely sok ponton találkozik a mi ünneplési szokásainkkal. Reméljük, hogy ez az egy-két nap még mindenkinek elég időt ad ahhoz, hogy az utolsó simításokat elvégezze, és egy igazán ragyogó hétvégét töltsön szűkebb vagy tágabb családjával.