Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Mese Piemontéból

Piemonte is sorra került hát, és elérkeztünk a mesék birodalmába.

Mai cikkünk nem csak egy mesét, de egy régi szép könyvet is bemutat Önöknek. Ugyanis túl azon, hogy sok honlapon bukkanhatunk egy-egy régió jellegzetes meséire, azért voltak az elmúlt századok vagy évtizedek során olyan szenvedélyes mesegyűjtők, akik fantasztikus kollekciókat állítottak össze vagy egy ország, vagy egy-egy tájegység ránk hagyott, szép történeteiből.

Az egyik ilyen fontos gyűjtemény a Novelline popolari italiane címet viseli. A szerzője Domenico Comparetti, a 19-20. század fordulóján élt, filológusként és az Olasz Királyság szenátoraként is ismert volt korában. Többek között antik görög szövegek feldolgozásával és értelmezésével is foglalkozott, filológiai művei mellett pedig – amelyekből született jónéhány – elkészítette ezt a híres mesegyűjteményt is. A könyv, mivel igen régi, a jogdíjak lejártával bárki számára hozzáférhető – az archive oldalán ezt bármikor végiglapozhatják.

Domenico Comparetti – Forrás: paroledautore.net

Természetesen a mesegyűjtemény tartalmaz olyan elemeket is, amelyek Piemonte régióból származnak, ilyen például a 12 ökör meséje, amelyből álljon itt egy rövidke részlet, a paroledautore oldaláról, ahol a mesét a ma használt olasz nyelvre picikét megfrissítették, és elérhetővé tették.

„C’era una volta un padre che aveva dodici figlioli già grandi che non stavano più a casa, ma lavoravano e abitavano da soli. Accadde che il padre ebbe ancora una bambina, e loro ne provarono tanto dispetto che non vollero più tornare a casa e si rifiugiarono nel bosco a fare i taglialegna. Quella ragazza aveva già quattordici o quindici anni, e, pur sapendo di avere dei fratelli, non li aveva mai visti. Una volta andò a lavarsi presso una fonte, ma prima si tolse la collanina affinché non cadesse nell’acqua. Ora, un corvo che passava di là l’afferrò e se la portò via, e lei gli corse dietro, finché arrivò nel bosco dove abitavano i suoi fratelli. Il corvo andò a nascondersi proprio nella capanna, e, poiché non c’era nessuno, si decise a entrare, ma per paura che poi la maltrattassero si nascose sotto al letto.”

I dodici buoi – Forrás: paroledautore.net

A mese egyébként arról szól, hogy egy gonosz boszorkány hogyan és miért változtatta ökrökké egy ember 12 fiát – s hogy egyetlen lánygyermeke a szörnyű átok során milyen szerepet játszott és hogyan segítette happy end-hez testvéreit.

A meseolvasáshoz mindenkinek kellemes időtöltést kívánunk!