Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Pécsi esemény – Leonardo da Vinci művei a mediterrán magyar városban

Végre a pécsieknek is kedvezhetünk egy kivételes programajánlóval, s reméljük, hogy a nyári hétvégékre más városokból is idecsábíthatunk számtalan látogatót.

2014. április 15-én rendhagyó és volumenében is egyedülálló kiállítás nyílik Pécsett. A márciusi jó időben a helyiek már kaphattak egy kis ízelítőt a készülő monumentális rendezvényből, hiszen az ún. Sforza-ló egyik napról a másikra jelent meg a város főterén. A 8,5 m magas alkotás is Leonardo műve, s annak idején Francesco Sforza részére készítette. A ló a Kolosszus nevet viseli – nem véletlenül, súlya ugyanis kb. 13 tonna.

A kiállítás különlegességét az adja, hogy – amint az a rendezvény hivatalos oldalán is olvasható – eddig még egyetlen magyar, sőt európai városban sem volt látható ennyire átfogó és minden szempontból kimerítő rendezvény az olasz művész, feltaláló, tudós – egyszóval polihisztor – alkotásaiból és terveiből. A rendezvény három különböző helyszínen várja az érdeklődőket: A fent említett Sforza-ló a Széchenyi téren áll. A kiállítás másik két helyszíne pedig a Martyn Ferenc Múzeum (Pécs, Káptalan u. 4.), és a Modern Magyar Képtár (Pécs, Papnövelde u. 5.). A nyitvatartási idő pedig: keddtől vasárnapig 10:00 – 18:00 óráig. Hétfő szünnap.

Sforza ló a Széchenyi téren

Sforza ló a Széchenyi téren

Szerkesztőnk 2008-ban meglátogatta a témában épp akkor Rómában rendezett kiállítást, mely akkortájt is nagy népszerűségnek örvendett, de minden jel arra mutat, hogy aki részt vett már hasonló Leonardo-kiállításon korábban, az is talál újdonságot a pécsi rendezvényen.

Fúrta az oldalunkat a kíváncsiság, hogy-hogy Pécsett kerül megrendezésre egy ilyen nagyszabású rendezvény. Magyarországon – tegyük a szívünkre a kezünket – ahhoz vagyunk szokva, hogy a komolyabb kulturális események a célközönség hatékonyabb elérése miatt általában Budapesten vannak. A kérdést Gerner Andrásnak, a rendezvény sajtófelelősének is feltettük, aki az alábbiakat mondta:

„A Janus Pannonius Múzeum Magyarország legnagyobb vidéki múzeumi intézményrendszere. Mind a múzeum, mind a fenntartó Pécs városa fontosnak tartja, hogy a helyi műkincsek bemutatása mellett rendszeresen országos és nemzetközileg is elismert tárlatokkal örvendeztesse meg nemcsak a pécsieket, hanem a belföldről és külföldről érkező turistákat is. Mindez annál is inkább fő cél és szempont, mivel a város 2010-ben felkerült Európa kulturális térképére.

Kikértük az olasz fél szakmai véleményét, akik többévi tapasztalat alapján, a helyszínbejárást követően a lehetséges opciók közül ezt az összeállítást javasolták. Az anyag Paulo Galluzzi professzor, a firenzei Galileo Múzeum főigazgatója, a Harvard Egyetem professzora nevéhez fűződik, akit Leonardo-kutatóként szaktekintélyként tartanak számon nemzetközi szinten.”

A mediterrán hangulatok városa – ahogyan a pécsiek hívják ezt a gyönyörű helyet – először ad teret egy ilyen nagyszabású eseménynek. Reméljük, hogy az ország minden pontjáról érkeznek majd látogatók Pécsre, hiszen ezt a művészet és tudomány kedvelőinek igazán kár lenne kihagyni. A kiállítást egyébként a firenzei Museo Galileo hozta el hozzánk – róluk egy korábbi írásunkban már olvashattak.

A jó hír, hogy a kiállítás szeptember 30-ig látogatható, így talán egy nyári hétvége a nem itt lakóknak is bőven megéri. Természetesen egy pár napos programba a város egyéb nevezetességei is beleférhetnek. Gondoljunk csak a néhány éve kialakított, igazán izgalmas és informatív Zsolnay-negyedre, ahol nagyon gyakran vannak programok; a Kodály Központra, ahol számos zenei esemény várja az érkezőket; a szép Székesegyházra és a Dzsámira; a szűk utcákra;  a Mecsek közelségére, és még sorolhatnánk napestig.

Egyszóval, ha már a sok budapesti program mellett végre más is helyet kapott oldalunkon, most nem a fővárosba csábítjuk a kultúrára éhes lakosságot.

Budapesti és nem-pécsi olvasóink, most Önökön a sor, hogy legalább egy klassz program erejéig a baranyai megyeszékhelyre látogassanak – a szervezők és a város tárt karokkal várnak minden érdeklődőt!