Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Olasz Nyelv Hete a Világban 2020

Az Olasz Külügyminisztérium 20. alkalommal hirdeti meg az Olasz Nyelv Hete a Világban elnevezésű programot, amely az olasz nyelvet és kultúrát népszerűsíti világszerte a kultúrintézeti hálón keresztül.

Az idei kiadás témája: Olasz nyelv a szavak és képek között: graffiti, könyvillusztráció és képregény.
A Lucca Crea szervezet indította útjára a „Lucca Project Contest-Giovanni Marinelli” pályázatot, amelynek keretében képregény szerzők és rajzolók pályamunkáit várták.

Október 12-től a pályázat nyerteseinek munkái megtekinthetők a szervezet többnyelvű honlapján, és az Olasz Nyelv Hete folyamán több webinárt is tartanak a témában.
Az Olasz Kultrúintézet épületében egy kiállítás keretében élőben is megtekinthetők lesznek a nyertes pályamunkák október 19-től (okt. 19-én 16.00-19.00) kezdődően november 20-ig az Intézet épületében (belépés ingyenes).

 

A Pádovai Egyetem és az Olasz Külügyminisztérium szervezésében 2020. október 19 és 25 között öt virtuális találkozó kerül megrendezésre a legnevesebb olasz illusztrátorok részvételével, a vendégek között lesz Guido Scarabottolo, Sonia Maria Luce Possentini, Marco Brancato, Vittoria Facchini és Alessandro Sanna. A Jelekről és szavakról elnevezésű beszélgetéssorozat közben a nézők, a szerzők segítségével felfedezhetik az olasz nyelv sajátos hangulatú szavainak különböző grafikai értelmezéseit, minden egyes szerző egy adott szóra készít illusztrációkat egyéni stílusában, egyéni interpretációjával.

Az élő közvetítések időpontjai:

Okt. 19., hétfő, 12.00 – Guido Scarabottolo (Libro – könyv)
Okt. 20., kedd, 12.00 – Sonia Maria Luce Possentini (Natura – természet)
Okt. 21., szerda, 12.00 – Marco Brancato (Libertà – szabadság)
Okt. 22., csütörtök, 12.00 – Vittoria Facchini (Segno – jel)
Okt. 23., péntek, 12.00 – Alessandro Sanna (Silenzio – csend)

Az Olasz Kulturális és Turisztikai Minisztérium kezdeményezésére jött létre a Képregény a Múzeumban program, amelynek keretében olasz képregény írók és rajzolók keltenek életre 51 neves olasz múzeumot. A programot 5 webinar kíséri majd a külföldi Olasz Kultúrintézetek rendezésében.

Kövesse az online programokat az Olasz Kultúrintézet FB oldalán megjelenő eseményen!

Istituto Italiano di Cultura di Budapest
Budapesti Olasz Kultúrintézet; 1088 Budapest – Bródy Sándor u. 8 – PF 368

Tel. +36 (1) 483 2040

Fax. +36 (1) 317 6653

iicbudapest@esteri.it – www.iicbudapest.esteri.it