Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Fura alakok, legendák Campaniából

Ahogy a mesék, úgy a legendák születését is nagyban befolyásolta az a század és azok a népcsoportok, amikor és amelyekben létrejöttek.

Számtalan furcsa szerzet érdekes története rajzolódik ki a szemünk előtt, ha kicsit belemerülünk – ezért hoztunk is pár olyan alakot mutatóba’, amelyek a dél-olasz hagyományok szerint szerencse- vagy balszerencse-hozó tulajdonságaikkal a helyi hiedelemkör szerves részeit alkotják. S a legendák sokaságának hátterében húzódik meg az elveszett szerelem ilyen vagy olyan formában.

Nekem az egyik kedvencem ebből a csoportból a Zöld Királynő története (La Regina Verde). A szaracénok agropoli partraszállása során a parancsnokuk a lányát is magával hozta, akinek valami különös oknál fogva zöld színű volt az arca. A halászok mindjárt rá is ragasztották a Zöld Királynő nevet. A lány a tengerpartot járva idővel beleszeretett egy szegény halászfiúba, ám romantikus történetük hamar szörnyű véget ért: egy napon a fiút elragadta a viharos tenger. A Zöld Királynő hiába várta napokig kedvesét, végül szomorúságában egy szikláról a tengerbe vetette magát. A legenda szerint nimfává vált, s egy barlangban él – a viharos tengeren dolgozó halászok azóta is hallni vélik kiáltásait, amint kétségbeesetten szólongatja odaveszett szerelmét.

Campania területén aztán más történetek is szárnyra kaptak a századokkal.

 

Munaciello – Forrás: 3pietre.it

 

Egy kevésbé szívmelengető, ám annál érdekesebb történet a munaciello sztorija, aki egyes változatok szerint szerencsét, mások szerint sokkal inkább szerencsétlenséget szimbolizál. Úgy tartják, hogy ez a szerzetesi csuhában feltűnő alak Caterinella Frezza, egy igen jómódú családból származó fiatal nő gyermeke, aki apja akarata ellenére szerelembe bonyolódott egy szegény fiúval, a kapcsolatból pedig egy rettentő deformált, ijesztő arcú kisfiú született – felnőve pedig ő lett a munaciello, ennek a legendának a főhőse. Állítólag a vízvezeték csatornáin át szökik be a házakba, hogy aztán onnan értékes tárgyakat lopjon el. Nem egy szimpatikus figura.

A harmadik figura egy ugyancsak fura nevű alakot, Bella ’Mbrianát rejti. Ez a női alak a munaciello antagonisztikus ellentéte – épphogy az otthon védelme a feladata. Az eredetileg gyönyörű hercegnő ugyancsak elveszítette szerelmét, s bánatában éjjel-nappal az utcákat rótta, az imádott férfi után kutatva. Apja, a király arra kérte a város lakóit, hogy ha bánattól űzött lányát meglátják, engedjék be házukba, s vigasztalják kicsit. Cserébe a lány a legenda szerint szerencsét hozott az őt vendégül látóknak, később pedig a házak, otthonok védelmező szelleme lett.

Bella ‘Mbriana – Forrás: napoli-turistica.com

Hű, mennyi odalett szerelemről szóló történet ihletett jó és rossz szándékú alakokat, szellemeket – szinte hihetetlen.

Persze, más történetek is keringenek ám Campania területén, szólnak legendák boszorkányokról, vízvezetéket építő mérnökről, aki az ördöggel cimborált, vagy szörnyű fejfájást és egyéb testi bajokat hozó alakokról.

Ha beleássuk magunkat ebbe a témába, úgy tűnik, megintcsak egy végeérhetetlen kalandba keveredhetünk. Mindenesetre az ízelítő a mai cikkel adott – aki pedig kedvet kapott, kutasson bátran tovább a fura campaniai alakok után!