Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Palmanova

Mai cikkünkben egy érdekes városka történetét járjuk körbe, mely Friuli-Venezia-Giulia területén található.

Különlegessége a város kialakításában rejlik, ugyanis – ahogy az az alábbi légi felvételen jól látható – csodálatos, sokágú csillag formáját veszi fel. Ez az építészeti megoldás nem csak Olaszországban, de világviszonylatban is meglehetősen szokatlan, és hogy miért alakult így, nos, arról is  fellebbentjük a fátylat ma.

A várost 1593. október 7-én avatták fel, ezen a napon tartják a város ünnepét is, tehát fontos évforduló körül járunk épp. Palmanova egy 9 ágú csillag formáját mutatja a magasból, melynek komoly jelentősége van. A XVI. században a törökök európai hódításai során egészen a mai Olaszország észak-keleti részéig eljutottak, a Velencei Köztársaság területét veszélyeztetve. Mivel Palmanova (korabeli nevén Palmata) is az ún. „Serenissima”-hoz (a Velencei Köztársaság akkor elnevezése) tartozott, kézenfekvő volt, hogy a török elleni defenzíva okán egy olyan város/védőerőd épüljön, mely képes megállítani a hódítókat.

Palmanova - egy csodálatos város Friuli-Venezia-Giulia-ban

Sok vita folyik arról, hogy a korábban erre járó Leonardo da Vinci ötlete nyomán alakították-e ki a struktúrát, erre kézzelfogható bizonyíték nincs – bár tény, hogy jól hangzik, és a világ hajlamos manapság minden fura és korát meghaladó dolgot a jó öreg Leonardo-ra kenni. A város kialakítását ezen felül is több legenda övezi. Állítólag egy, a helyszínen járó, alaposan ittas pásztor előtt jelent meg a furcsa alakú városkép egy delíriumos álom formájában. Mások szerint, amikor a várost tervezték, a ötletelés során a plafonról leesett egy pókháló, amely lényegében az ötletet adta, mint amúgy tökéletes védelmi rendszer – hiszen a pókok kifogástalan eleganciával hoznak létre félelmetesen szimmetrikus és jól átlátható formákat.

Hogy – hogy sem, a város végül is 9 bástyával, 18 sugárirányú utcával, egy szabályos, hatszögletű térrel és 3 óriási városkapuval a világ egyik legszabályosabb településévé avanzsált (figyelünk a 3-mal osztható számokra, ugye?), melyet értelemszerűen fal vesz körül, ám olyan trükkös módon, növényzettel benőve, hogy aki nem figyel igazán, az szinte észre sem veszi azt.

Palmanova - főtér

Palmanova – főtér

A tér is olyan szabályos, hogy állítólag igen könnyű jól megkeveredni, amikor az ember a város közepén álldogál. Talán ez a magyarázata annak, hogy a várost, amely kb. 20 000 fő befogadására képes, rettentő sokáig nem sikerült benépesíteni. A magyarázat titokzatos. Elképzelhető, hogy a túlzott szabályosság kissé zavaró, akár börtön benyomását is keltheti a tartósan itt élők körében, így valahogy nem lett kedvelt költözési célpont. Jó ideig a Velencei Köztársaság konkrétan emiatt a kihasználatlanság miatt rabokat költöztetett ide, tehát a börtön jelleget nem véletlenül emeltük ki.

A térről még azt is tudni lehet, hogy egy kis vízfolyás veszi körbe minden oldalról. A vizet az élet szimbólumának tartják, a tisztaságénak, a tisztességének (ugyanakkor praktikus előnyei is vannak – hiszen bevethető és kéznél van egy esetleges tűzvész esetén). Akik ebbe sokat akarnak belelátni, úgy magyarázzák a dolgot, hogy a város kívülről a falakkal a testet, belülről a vízzel a lelket óvja.

A várost – akinek nincs lehetősége idelátogatni – egy virtuális túra keretén belül lehet végigjárni az italia.it oldalán.

Palmanova épp a napokban kapott az Expo rendezvényeinek keretén belül egy rangos elismerést, ugyanis az elmúlt években közel 4000 önkéntes segítségével megtisztították és megújították a bástyákat, melyek most sokat hozzátesznek az egyébként is szép és különleges palmanovai hangulathoz.

Appuntamenti_ottobre_palmarino

A város honlapján hozzáférhető számtalan információ akár a város történetéről, akár annak mindennapjairól, sőt, programjairól is. Aki turista szemmel tekintené végig a várost – úgymint, hol és mit együnk, hol szálljunk meg, annak pedig a turismofvg.it lesz a segítségére.

Reméljük, hogy Palmanova-ban hamarosan magyar szót is lehet hallani – hátha meghoztuk az olvasók kedvét egy olyan kiránduláshoz, amely Olaszország hozzánk szinte legközelebb eső részét érinti. Kellemes kikapcsolódást a szerencséseknek!