Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Vatikáni múzeumok

Megint az épp most kedvenc sorozatom (A művészet templomai) egyik elemére hívnám fel a figyelmet.

A múltkor egy picit körbejártuk a kijáratnál található fantasztikus lépcső sztoriját – ma azonban belül csavargunk egy kicsit.

Én sajnos nagyon régen jártam Rómában, így rettentően érik a visszatérés. Igen, dobtam a Trevi-kútba érmét, még mielőtt valakiben felmerülne, hogy nem… A Vatikáni múzeum nagyon szerves részét képezte a nyaralásomnak akkor, egy egész nap alatt azonban kb. a felét sikerült bejárni. Az egyik legnagyobb élmény a térképterem volt, ami mind a méreteivel, mind a csodás fali térképekkel eléggé ámulatba ejtett. Ám pl. a Szixtusz kápolna hatalmas csalódás volt. Na, nem az ott látható dolgok miatt! A szervezés keserített el igazán. Én még bőven a Covid-időszak előtt látogattam meg a múzeumot, ennélfogva az, hogy ott tömeg volt, csak egy nagyon enyhe kifejezés a tolongó, egybefüggő, egymáson fürtökben csüngő emberekre. A folyosókon lépkedni nem nagyon kellett, mert sodort az áramlat. A kápolnába lépve pedig az ideges teremőrök ordítva terelgették a népeket, akiknek forgatagában nem a Végítélet freskóját tudta megcsodálni az ember, sokkal inkább hitte, hogy a Végítélet el is jött – ha ott ugyanis elesett volna valaki, biztosan eltiporja a tömeg. Szóval inkább volt félelmetes, mint ámulatba ejtő ez a kaland. Persze, nem akarok finnyásnak tűnni, hisz lehetőségem volt belépni ebbe a kápolnába, amiről sokan tényleg csak álmodni mernek. Azonban valóban úgy érzem, tartozom még magamnak egy úttal.

Vatikáni Múzeum
Forrás: unsplash – Andrea Zanenga

Szeretném megnézni azokat a freskókat, nyugodtan és lassú tempóban, amelyet az ifjú Michelangelo saját kezével festett a mennyezetre. Visszagondolni azokra az évekre (!), amelyeket ott töltött – ugyanis legalább négy évet szentelt a freskók elkészítésének. Ebbe a csoportba ráadásul az oltárkép (az a bizonyos Végítélet) bele sem tartozik, hiszen – ha esetleg még nem hallották – ez jóval később készült el.  A mester már betöltötte 60. életévét is, amikor – az akkori felfogás szerint már idős emberként – elfogadta a megbízást. Milyen jól tette! Pedig Michelangelo híres volt arról, hogy a festészetet a szobrászathoz képest alacsonyabb rendű művészetnek tartotta – mégis elképesztő, hogy mindkét művészeti ágban mekkorát alkotott.

Aztán ott vannak Raffaello stanzái – azaz azok a pápai lakosztályt egykor alkotó szobák, melyeket a fiatal festő festett ki. A megbízást akkoriban többen kapták meg egyszerre, ám amikor a pápa meglátta, hogy Raffaello első körben mit alkotott, a többieket gyorsan szélnek eresztette. Nem csoda…

Michelangelo és Raffaello egyaránt Firenzéből érkezett a mai fővárosba a pápa meghívására. Mindketten ismerték a másik hírét, és úgy hírlik, szakmai féltékenységből sem volt hiány. Ám állítólag Raffaello nagyon tisztelte idősebb vetélytársát, és éjszakánként a kápolnába beszökve próbálta meg lobogó fényű mécses mellett meglesni, mennyit haladt Michelangelo, mi mindent pingált fel a falra addig. Ezt egy időgéppel még én is szívesen megtenném – hát ti?

A Vatikáni múzeumok képtára, folyosói, könyvtára és egyéb helységei őrületes mértékben el tudják kábítani az embert, szinte befogadhatatlan a sok ott összegyűjtött művészeti alkotás.

A fent említett sorozat bevisz és magyarázatokkal végig is kalauzol minket a múzeum legfontosabb részein, miközben az is kiderül, hogy ez a gyűjtemény a Laokoon-csoport felfedezésével és a Pápai Kincstárba kerülésével kapott alapot. II. Gyula pápa 1506-ban alapította meg és indította útjára az akkor még zömmel ókori klasszikus szobrokból és alkotásokból álló múzeumot, amely aztán elképesztő méreteket öltött a 20. századra. Ma a világ 3. legnagyobb múzeumaként tartják számon, és a Covid-időszak előtti utolsó években volt, hogy évi 6-7 millió ember látogatta meg. Így az én kalandom valószínűleg korántsem volt egyedi eset.

Vatikáni Múzeum
Forrás: unsplash – Andrea Contieri

Jó szívvel ajánlom hát a sorozatnak ezt az elemét is, mert olyan fantasztikus magyarázatokkal írja le Michelangelo és Raffaello itt töltött idejét, amelyekkel sokkal gazdagabbak lesznek eddigi ismereteink a témában. Nos, ha az Uffizi-n jó lenne művészettörténész vezetésével végigmenni, akkor ez itt hatványozottan igaz!

Mielőtt futva útnak indultok, íme, egy kis ízelítő: