Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Friuli-Venezia-Giulia – válogatás

A talán legszebb nevű régió kerül ma sorra a már szokásosnak mondható válogatásaim listáján.

Fura, hogy mennyire kevéssé ismerjük  ezt a Magyarországhoz földrajzilag legközelebb eső olasz területet, pedig ha csak le szeretnénk ruccanni egy hosszú hétvégére, azt bármikor látnivalókkal és programokkal tölthetjük meg.

Tartományok – Friuli. Itt van minden általánosan elérhető infó, ahogy arra talán már számítotok is. Mellette persze sosem bírom ki, hogy egy kis történelmi kanyart ne tegyek bele a virtuális utazásba, így erről sem kell lemondanotok!

Friuli-Venezia-Giulia csodálatos kis és nagyobb városokkal van telis-tele, amelyek egy része nagyon tipikusan olasz hangulatot áraszt, mások – mint pl. Trieszt – pedig hordozzák az egykori Habsburg-Magyar Monarchia jellemzőit, így itt egy fura keverékét találjuk a két kultúrának, temperamentumnak.

Castello di Miramare
Photo by Matteo Dell’Oro on Unsplash

Ha útra kelünk, akkor érdemes Udinéba is ellátogatni, ezt a kisvárost két cikkben dolgoztam fel annak idején, mert tényleg sok szépséget rejt.

Akit érdekel egy csillag alakzatba rendeződött hely, annak Palmanovát ajánlom nagyon a figyelmébe. Aki pedig Goriziába utazna, egy olyan kisvárosban találja majd magát, ahol a aranyművességnek nagy hagyománya van!

Védőszentje kettő is van Friulinak, Ermacora és Fortunato történetével is megismerkedhettek a róluk szóló írásomban. A kereszténység terjesztésén fáradozó szenteket lefejezték, mártírhalált haltak. Emléküket Udinéban egy Tiepolo-freskó őrzi, Aquileia városa mondhatja a magáénak ereklyéiket.

A művészetkedvelőknek szuper kortárs festészeti alkotásokat ajánlok, szintén ebből a közeli régióból! Na, meg persze itt vannak az errefelé használt dialektusok is – nem kevés van még egyre gyengülő használatban Friuliban is.

Gubana
Forrás: lorenzovinci.it

Borkedvelők, ti sem fogtok csalódni ebben a régióban, ez egészen biztos. A cikkben egy-két jó ital is megjelenik ám!

Friuliban aztán van finom sonka, és mennyei szószos tészták várják a farkaséhes turistákat. A polenta sem ismeretlen errefelé, és még sütni is tudnak: a gubana egy isteni finom diós kalács, amit nem érdemes kihagyni!

Utazni, enni-inni, nézelődni vágyók! Ma megint jól jártunk, hogy ennyi mindent megtudhattunk egy újabb olasz területről, amelyet meghódíthatunk. Remélem, ti is így érzitek!

Trieszt
Photo by Arno Senoner on Unsplash