Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

A nápolyi készülődés

Nápolyban vajon hogyan élik meg az ünnepet? Decemberben az átlag 5-13°C kicsit érdekessé teszi a dolgot, bár igaz, ez néha nálunk is előfordul – itthon is ritka a fehér karácsony.

Nápolyban a jászol készítését művészi szintre emelték. Kinek-kinek magának kell eldöntenie, szépnek találja-e ezeket az alkotásokat. Aki a barokkot kedveli, biztosan szimpatikusnak érzi majd a túldíszített és túlszínezett jászolt, ami Dél-Olaszország egyik igazi karácsonyi jellegzetessége. 

Presepe di Napoli

Presepe di Napoli

Nápolyban, ahol télen is kifejezetten kellemes időjárás uralkodik, és a környéken a díszletet a karácsonyhoz is  a Vezúv, valamint Pompei romjai adják, felejthetetlen élmény lehet eltölteni egy decemberi ott-tartózkodást. 

A nápolyiak tudják, hogy kell élni. Karácsonyi időszakban is reggeli kávéval indítják a napot, azonban hozzá nem a szokásos reggelit fogyasztják, hanem a karácsonyi reggelik szerves részét képező struffoli-val folytatják. Ez – mint ahogyan az alábbi képen is látszik – egy sült tészta, melyet meleg mézben karamellizálnak, majd cukorkadarabokban forgatnak meg. Ennyi édesség egy egész napra elég lenne, nem hogy reggelire…

struffoli

Struffoli Nápolyból

 

Nápolyban a karácsony egyúttal az utcai fast-food ideje is, persze, azért számos étterem kínál olyan falatokat, melyek leginkább erre az időszakra jellemzők. Egyik ilyen érdekesség az ‘o pere ‘o musso, ami a (fordításból értelemszerűen kiderül) a malac lába (amit mi nemes egyszerűséggel körömnek hívunk) és pofája, melyet sok borssal és citromlével fogyasztanak. Hát, innen nézve kicsit bizarrul hangzik, ám biztosan fordítva, nekünk is van jónéhány fura fogásunk, így nem ítélkezünk.

Persze, nem csak fura étkek, igazi csemegék is az asztalra kerülnek, ezeknek egyike a ‘minesta maritata’, mely egy kiadós, húsos zöldségleves – ha úgy tetszik, egyfajta minestrone. Azért ebbe sokan belekóstolnánk, ugye? Nem is beszélve a déli részekre olyannyira jellemző mandulás kekszekről és aprósüteményekről, melyekből nem lehet eleget falni.

Hát, Nápolyban ilyesmi várja a karácsonyi készülődésben az odatévedőket. Reméljük, minél több olvasónknak lesz egyszer módja arra, hogy ezt kipróbálja.