Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Mi is az a trescone?

Az elmúlt időszakban beszéltünk több olasz néptáncról is (tarantella, saltarello), azonban a trescone eddig valahogy kimaradt.

Ahogy elkezdtünk észak felé haladni a régiók röpke elemezgetésével, úgy került egyre inkább a látóterünkbe a trescone is, amely igen hosszú múltra tekint vissza.

A középkorból származnak már olyan források, melyek megemlítik a kifejezést magát, azonban ebben az időszakban még messze nem táncról volt szó. A kifejezésnek valószínűleg majd’ ezer éves germán gyökerei vannak etimológiai szempontból, hiszen nagy valószínűséggel a korabeli „thriskan = battere” igéből származik – ez magyarul az ütésnek, ütlegelésnek felel meg. A „trebbiare” ige is az ősök között szerepel, ez pedig a mi „csépelni” szavunk olasz megfelelője. Kezdik már kapisgálni? Igen, a dolog a középkorban még nem másról szólt, mint hogy a földművesek a magokat a szalma közül sok esetben az azon való taposással, tappogással ütögették ki. A módszer idővel túlhaladottá vált, a mozdulatok azonban átkerültek egy másik társasági esemény középpontjába, a mulatságok közé. A tánc a következő évszázadokban rendkívül népszerű lett, hiszen a mozdulatsorok egy igen élénk, lüktető ritmust hoztak létre, így a „legpörgősebb” táncok közé emelkedett hamar.

 trescone

trescone később, mint a táncok majd’ mindegyike, kapott egy erőteljes erotikus töltést – már csak attól is, hogy párban kezdték táncolni. A tánc sok évszázadon át fennmaradt ezen a területen. Melyiken? Hát, igen. Nem is olyan egyszerű ez, hiszen van egy toszkán verziója, de kifejezetten népszerű volt Romagna területén, a Bologna környékiek is igen közelről ismerik, de más néven még egy-két déli régióban is felbukkan, úgymint Basilicata és Calabria.

Ma már a tánc csak nagyobb fesztiválok, események idején folklór jelleggel kerül elő. Sok esetben kimondottan paródia-jelleggel táncolják, régi maskarákba öltözve – bár az alábbi videóból kiderül, hogy a mi néptáncunknak megfelelően a trescone is tudhat magáénak hagyományőrző csoportokat, akik tényleg, igazán örömüket lelik ebben az élénk táncban.