Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Nőnap Olaszországban

A világon szinte mindenhol megünneplik március 8-án a Nemzetközi Nőnapot. De hogyan alakult ki ez az ünnep, és miért épp ezen a napon tartják?

Sokan – állítólag tévesen – úgy tudják, hogy a nap egy amerikai esemény kapcsán került be a köztudatba. Történt ugyanis, hogy 1908. március 8-án New York-ban egy textilgyár női munkásai sztrájkba fogtak, mire a cégvezető – egy bizonyos Mr. Johnson – konkrétan rájuk zárta az üzemet. Nem sokkal később a gyárban tűz ütött ki, és a bennrekedt 129 női munkás egytől-egyig halálra égett. Számos helyen ezt a dátumot jelölik meg az emlékezés miatt a Nőnap eredeteként.

Más források azonban ezt egyenesen cáfolják, és az egészet a szüfrazsett mozgalom „számlájára” írják. Az első világháború előtt, már 1903-ban megjelentek az első, zömében politikai mozgalmak, melyek a nők elnyomása és másodrendbe szorítása miatt alakultak meg – ebből nőtt ki a későbbi feminizmus intézménye, amely napjainkig küzd azért, hogy a nők egyenlő jogokat kapjanak és minél kevésbé legyenek kitéve az őket érő (akár családon belüli) erőszaknak. A news.leonardo.it cikkében, ami egy szép olasz nyelvű olvasmány és szövegértési feladat is lehet, végigolvashatjuk, hogy a XX. századon hogyan ívelt át a nők (alapvetően szocialista, vagy akár kommunista) mozgalma, hogyan ismerték el az egyes államok egymás után a Nőnapot. Érdekes látni, hogy szinte minden ország eleinte egy saját, politikai jelentőségű eseményhez kapcsolta volna az ünnepet – elég későn, csak 1921-ben, a Kommunista Nők Második Nemzetközi Konferenciáján fogadták el Moszkvában a március 8-i napot.

Mimóza

Mimóza

Olaszországban először hivatalosan 1922-ben ünnepelték meg március 8-án ezt a napot, s hamarosan az ünnephez szimbólumként csatlakozott a mimóza, ami épp március első napjaiban nyílik. Sokan virágnak nevezik, azonban tudnunk kell, hogy a mimóza az akácfélék családjába tartozik, tehát semmiképp sem mondhatjuk rá, hogy vágott virág lenne.

Az olasz férfiak tehát rendszerint mimózát ajándékoznak ezen a napon, és nagyon szép hagyományként az is kialakult, hogy ilyenkor a mimózából származó bevétel egy bizonyos részét jótékony célokra fordítják – elsősorban pl. az anyaotthonok, vagy a mellrák elleni küzdelem támogatására.

Aki esetleg mimózát kap nőnapra, az tudjon róla, hogy érdemes langyos vízbe tenni, amibe kevés citromlé is kerül, mert így sokáig megmarad. Kedveli a fényt, így mehet az ablak közelébe – de vigyázzunk, mert a radiátorból érkező száraz, meleg levegő gyorsan kivégzi.