Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Toszkána – válogatás

A két utolsó régió, amelyek számomra a legtöbb érdekességet rejtik, most kerülnek sorra. Kezdjünk Toszkánával, kedden pedig majd érkezik Veneto.

Ki ne vágyna legalább egyszer életében eljutni a napsütötte Toszkánába? Na, ugye! A szerencsésebbek már talán ki is pipálhatják a bakancslistán, és vannak jónéhányan, akik többször is ellátogattak már oda – köztük jómagam. Mégis úgy érezzük sokszor, hogy bizony van még miért visszatérni oda, számtalan apróság marad ki egy-egy kirándulásból, ami miatt visszahúzza az embert a szíve.

Toszkán táj
Photo by Silvan Schuppisser on Unsplash

Ezért most összegyűjtöttem pár cikket azért, hogy górcső alá vegyük, mi maradt vajon még le a listáról, hogy aztán a következő látogatáskor végre sorra kerülhessen.

Indulunk a Tartományok címszó alatti összefoglalóval, és egy kis történelmi kitekintővel. Klassz kalandok várnak ránk!

Mindjárt a történelmi témák mögé sorolnám a szép nemesasszony, Bianca történetét két részben, akinek környezetében – a Medici családba bekerülve – fura mérgezéses esetek történtek. A legendát aztán sok kutató vizsgálta, és még kézzelfogható eredményre is jutottak – olvassátok hát el az első, és a második részt is. Nagyon izgalmas!

Palazzo Vecchio
Photo by Matteo Kutufa on Unsplash

Ha a történelem és a művészettörténet határán akarunk táncolni, akkor olvassátok el a három reneszánsz óriásról: Leonardoról, Michelangeloról és Raffaelloról szóló cikkemet. Ajánlom még figyelmetekbe a Michelangelo és a sarki közért című írásomat is, ami a maestro bevásárlólistájáról szól. Különösen hangzik, igaz?

Michelangelo Dávidja
Photo by Delia Giandeini on Unsplash

És azt tudtátok, hogy Michelangelo is Carrara felé vette az irányt, ha tökéletes szobraihoz márványt keresett? Bizony, úgyhogy kattintsatok, hogy kiderüljön, mi mindent lehet erről az anyagról tudni.

A művészettörténettől már csak egy ugrás az építészet – tudjátok, hogy hogyan készült el a firenzei dóm kupolája? Na, ez aztán egy szuperkülönleges sztori – így több részben meséltem el. Idézzétek fel velem ezeket ti is! Sok érdekesség vár rátok az első, a második, a harmadik és a negyedik részben egyaránt.

Egy másik építészeti különlegesség Toszkána szívében egy mór és keleti hatásokat ötvöző kastély, amelynek a története egyedülálló. Ha van rá alkalom, mindenképpen látogassátok meg Castello di Sammezzanot is!

Toszkán szivar
Photo by Emad Erfani on Unsplash

A toszkán szivarról szóló cikkemet épp csak szőrmentén említem – erről a témáról jóval bővebben olvashattok a nemrég megjelent könyvemben. Ugye, mindenkinek megvan már? (Ciao, Itália!, Scolar Kiadó, 2022.)

Irány a konyha! ‘Ribollita’ vagy ‘bistecca fiorentina’? Ha bármelyik jöhet, akkor a toszkán falatok című cikk egyenesen nektek szól! Egy kis ‘stracotto‘ Jamie Oliver módra? Vagy fánkot ennétek? Itt a ‘cenci‘, a tipikus toszkán finomság!

San Gimingnano
Photo by Mattia Bericchia on Unsplash

Utazni ki szeret? Ha kedvelitek az olasz nyaralásokat, és nem ragadnátok le a tengerparton, akkor gyertek, elmegyünk most San Gimignanóba, de ha szeretnétek, elkalauzollak titeket Certaldóba, Boccaccio szülővárosába is. Sienához mit szóltok? Történelméről is sok érdekesség szól, de a dóm, annak padlózata és az épületben található Piccolomini könyvtár is csodálatos élmény lehet! Ki ne hagyjátok! Aztán Montalcinoba is elkalandozunk, itt egy apátság lesz utazásunk célja, majd megnézünk egy nagyon régi malmot Mulinaccio di Scandicci név alatt. S bár Firenzét nem is annyira veséztem itt most ki, azért mutatok még egy cikket, ami direkt nem is erről a városról szól.

Na, de mi a helyzet Firenzével? A Mediciekkel például? Vagy pillantsunk rá az Uffizi képtárra? Ehhez még egy csodás filmet is ajánlok!

Uffizzi képtár
Photo by Wolfgang Hasselmann on Unsplash

Netalán egy bizonyos híres portréra, ami épp a Medici családhoz kapcsolódik? Esetleg nézzünk be a Museo Galileóba? Mindenképp! Aztán írtam még egy szép love-storyról is, ami sokakat megfogott. Meg persze ott van a város egyik híres szülötte, Dante – akinek egy egész cikksorozatot szenteltem tavaly, halálának 700. évfordulóján!

Photo by Zoya Loonohod on Unsplash

Ha bírjátok még, akkor olvassatok toszkán meséket, vagy a dialektusokat is böngészhetitek – két részben!

Remélem, kellemesen elfáradtatok, és készül a lista a következő toszkán utazásotokhoz!

Photo by Sergei Wing on Unsplash