Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Toscana

Toszkána

 

 

 

Terület:                                 22 994 km2

Lakosság száma:              3 734 355 (2011.)

Népsűrűség:                      162,41 fő/km2

Megyék:                              Arezzo, Firenze, Grosseto, Livorno, Lucca, Massa e Carrara, Pisa, Pistoia, Prato, Siena

Székhely:                              Firenze

 

Földrajz

Toscana Közép-Olaszország talán legszebb régiója – már amennyire érdemes ilyen típusú sorrendet felállítani. Partjait a Tirrén- és a Ligúr-tenger alkotja, a szárazföldi határait más olasz régiók képezik. Kulturális és művészeti szempontból az egyik leggazdagabb része Itáliának, történelme az egész ország szempontjából kiemelkedő jelentőségű.

Területén mintegy 25%-ban találunk hegyeket, ez leginkább az Appenninek láncait jelenti, mely észak és keleti irányból képez természetes védelmi vonalat a régió köré. Síkságokban szűkölködik a régió, felszíne leginkább dombosnak mondható; ezt a milliónyi, tipikusan a régiót jellemző kép, promo-fotó készítésekor kihagyhatatlan elemként szorgalmasan mindig meg is jelenítik.

Toscana klímája a hegyek és a tenger közelsége miatt területenként más-más jellemzőket mutat, így egyetlen szóval nem is könnyű leírni. A nyarak kimondottan melegek, főleg a síkabb területeken, a völgyekben, ahol nem ritkán 40°C fok is lehet; a hegyvidéki területeken pedig a telek hordoznak erősebb vonásokat, a téli időszakban gyakran havazik.

A régió történelmébe és a hozzá kapcsolódó részletekbe nem szeretnék itt belekezdeni, hiszen egy általánosabb részre nem lenne illendő elaprózni a rengeteg, cseppet sem jelentéktelen momentumot, de a tisztesség kedvéért nem mehetek tovább anélkül, hogy Leonardo da Vinci és a Medici-ek nevét ide ne írnám. Bővel lesz még azonban alkalom a mazsolázgatásra.

A számos, kisebb-nagyobb természetvédelmi terület mellett 3 nagy nemzeti parkot emelhetünk ki Toscana területén (Parco Nazionale Arcipelago Toscano, Parco Nazionale delle Foreste Casentinesi, Monte Falterona e Campigna, és Parco Nazionale dell?Appennino Tosco-Emiliano) amelyekből kettőn a szomszédos régióval (Emilia-Romagna) osztozik, s csak egy a sajátja. Ez utóbbihoz tartozik a toszkán szigetvilág szinte teljes területe is, hiszen a régió több szigettel is büszkélkedhet, nem kisebbekkel, mint Elba, Giglio, Montecristo és még sorolhatnánk.

Nyelvjárások

A toszkán nyelvet tartják az olasz nyelv alapjának, a szárdhoz hasonlóan a latin nyelvből viszonylag egyenes leágazással alakult ki. Nyilván a toszkán dialektus önmagában is létezik, hiszen a belőle eredő olasz nyelv is hosszú fejlődésen esett át, azután vált csak az ország hivatalos nyelvévé.

A toszkán dialektust – mint ahogyan azt már megszokhattuk számos más olasz régió kapcsán – csoportokra lehet osztani, így megkülönböztethetjük a nyelvjárás északi, déli, keleti és nyugati csoportját. Ezek további kisebb dialektusokra bonthatók, amelyek leginkább a régió egyes városaihoz köthetőek.

toscana

Gazdaság

Toscana gazdasága elsősorban a szolgáltatóiparra, azon belül is legfőképpen a turizmusra épül.

Mezőgazdaságát a völgyekben és dombságokon oly jellemző szőlő- és olivaültetvények teszik tipikussá; méltán híresek és jó minőségűek a toszkán borok. A másik híressége a területnek a toszkán szivar, amelynek alapját a kentucky-típusú dohány termesztése biztosítja. A terület jó adottságai a kiváló minőségű élelmiszeripari termékekben is jelentkeznek; és fontos megemlíteni, hogy Olaszországban Toscana volt az első régió, ahol betiltották a genetikailag módosított termékek előállítását és forgalmazását.

Turizmus, közlekedés

Turizmus szempontjából a legnagyobb vonzerőt a kultúra, a kulturális kikapcsolódás milliónyi lehetősége biztosítja, amelyet vétek kihagyni – abban az esetben persze, ha az embernek lehetősége adódik rá. A számos városnézési lehetőségen túl – építészet, természeti látnivalók – rengeteg múzeum, komoly művészettörténeti jelentőséggel bíró emlék várja az idelátogatókat.

A turizmus mintegy 40% azonban még mindig a fürdőhelyek környékére, a tengerpartra koncentrálódik.

A toszkán régió közlekedését nagyban könnyíti jónéhány autópálya, mint pl. az észak-dél irányú A1, vagy a Firenzét a tengerparttal összekötő A11, de említhetjük még az A12, A15-öt.  A nagyobb városok között főutak vezetnek, úthálózata gazdag.

Vasúthálózatának fő vonala párhuzamos az A1 autópályával.

A legfontosabb kikötő a livorno-i, innen hajók indulnak a nagy földközi-tengeri szigetekre, míg Santo Stefano kikötőjéből komppal lehet eljutni a közeli, kisebb szigetekre.

 Linkek, felhasznált források:

http://it.wikipedia.org/wiki/Toscana

Régió

A régió hivatalos oldala értelemszerűen kihagyhatatlan és megkerülhetetlen:

http://www.regione.toscana.it/

Gazdasági info

Ha mindenképpen ebben a tartományban szeretnél hivatásszerűen/cégszerűen tevékenykedni, az alábbi, gyakran frissülő honlap milliónyi segítséget nyújthat. Pályázatokról, régiós bontásban:

http://www.concorsi.it/regione/toscana

Érdemes még forgatni a Gazzetta Ufficiali Concorsi oldalait is!

Hírek – helyi vegyes

A lokális események követésére egyik legalkalmasabb módszer az alábbi oldalt átlapozni, ahol politikai, gazdasági, utazási, kulturális és sporthíreket is találhatunk:

http://toscana-notizie.it/

http://www.lanazione.it/toscana/

http://www.intoscana.it/intoscana2/export/intoscana/sito-intoscana/MenuPrincipale_intoscana/Canali/News/

http://www.stamptoscana.it/

http://www.commercializzando.com/

 Környezet

Info azoknak, akiknek szívügye a környezet és annak védelme. Alább találhatók a nemzeti parkok és természetvédelmi területek, melyek a régióban fellelhetők:

http://www.parks.it/regione.toscana/index.php

http://www.islepark.it/

http://www.parchinaturali.toscana.it/

http://www.guidatoscana.net/parchi-aree-naturali-toscana/88.htm

Csak érdekességként, néhány szó a dohányzásról:

http://www.usl7.toscana.it/infofumo/

És egy kis info a toszkán cserkészekről:

http://www.agesci.toscana.it

Turizmus

Néhány tipp azoknak, akik a régióban szeretnének pihenni, vagy jól elfáradni:

http://www.turismo.intoscana.it/

http://www.aptelba.it/APTView/index.jsp

http://toscana-utazas.hu/csak-termeszetesen.html

http://www.turismoinmaremma.it/

http://www.costadeglietruschi.it/

http://www.turismo-toscana.biz/

http://www.toscanaeturismo.it/

http://www.toscanaturismo.net/

http://www.toscanaechiantinews.com/

Kultúra

Akik az elméjüket nem kikapcsolni, hanem felpezsdíteni szeretnék:

http://www.cultura.toscana.it/

http://www.tuscany.org/Society-and-Culture/