Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Piemonte – válogatás

A múltkori, olasz sorozatos téma után érkezik az újabb válogatás – nincs késő még őszi olasz utat szervezni!

Úgy gondoltam – teljesen önkényesen, s még csak nem is ábécérendben haladva -, hogy mára Piemonte régió kerül terítékre. Általános infókkal a Tartományok oldalon lehet ismerkedni, de még számos, különleges téma vár mindannyiunkra.

Piemonte történelme sok ponton és hosszú időn át forrt össze a Savoyai dinasztiával, nekik külön cikkeket is szenteltem (első és második rész), mert az olasz történelem szempontjából nagyon fontos volt a szerepük.

Torino
Photo by Antonio Sessa on Unsplash

A régió székhelye Torinó, a város jelképe pedig a vörös bika (Toro Rosso). A torinói cikkben azonban nem csak a bikáról, de a misztikus-boszorkányszerű mascákról is szó kerül – és azokról a trükkökről, melyekkel a gyerekeket védték tőlük.

Piemontéban számos finomsággal találkozunk, melyeket a régió szülöttei sajátjuknak tekintenek. Ha ennétek egy kis grissinit, megízlelnétek a dámák csókját, vagy beülnétek egy békás rizottóra, akkor jó helyen jártok! Ellenben aki csokirajongó, az egyenesen el sem utazik innen soha többé – a Gianduiotto, ami a régió fantasztikus mogyorós-csokis édessége, biztosan magához láncolja majd. A csokinak két cikket is szenteltem (első, a Giandujáról mint figuráról szóló és második, ténylegesen a mogyoróscsokiról szóló rész, ahol még egy jópofa, mogyoróbetakarító videót is láthattok), mert a csokiból nyilván sosem elég.

Gianduiotto
Photo by Pietro Schellino on Unsplash

Piemonte nem csak a grissini és a csoki hazája, de a kávéházakból is szép számmal akad errefelé. Egyik saját termékük a torinói bicerin, ez egy mogyorókrémes kávé és itthon is lehet kapni – brutál finom! Amúgy a bicerin a bicchierino (pohárka) szó torinói dialektusban.

Torino, Caffé al Bicerin
Photo by Carmen Laezza on Unsplash

Piemonti találmánynak mondják az itteniek szendvicsüket, a tramezzinót is, ami 5 x 7 cm oldalú négyszögből felezett tökéletes háromszög és milliónyi ízben érhető el.

Tramezzino
Forrás: dissapore.com

Miután jóllaktunk, foglalkozhatunk a dialektusokkal, vagy vadászhatunk kedves mesékre is – a cikkeimben erre is van lehetőség.

Aki kedveli a miniatűröket és érdeklik a kódexek, annak  a torinói miniatűr című írásomat ajánlom, amelyet a kódexmásolókról szóló cikk egészít ki. Ez a miniatűr egy arisztokrata pár esküvőjére készült bibliai sztoriválogatás, amit legendáriumnak is hívhatunk. Több száz éves és ma épp a piemonti székhelyen őrzik.

Ne feledjük ezt azt sem, hogy Torinó védőszentje Keresztelő Szent János, róla is olvashattok pár szót. Ünnepéről kosztümös felvonulással és a Palazzo Madama előtti téren gyújtott tűzzel emlékeznek meg.

Ismét ettünk-ittunk, jót mulattunk! Várjátok már a legközelebbi válogatás-kalandot?

Palazzo Madama, Torino
Photo by Riccardo Tuninato on Unsplash