Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Mogyoró – csoki – Piemonte 2/2.

És igen, itt a csoki, amire mindenki várt – a Gianduiotto, amelyet vétek nem megkóstolni.

Aki Torino felé veszi az irányt, annak kötelező program néhány bonbon elfogyasztása – ha nem teszi, az épp olyan, mint Prágában kihagyni egy sört, vagy Rómában nem megnézni a Colosseo-t.

A csokibonbonok gyártásának kezdete az 1865-ös évhez kapcsolható, a Caffarel család indított vállalkozást a csokira alapozva. A bonbonnal éppen a karnevál idején rukkoltak elő, ezért is volt kézenfekvő a névválasztás.

Mivel ebben az időszakban egyre magasabb áron lehetett csak kakaót szerezni, a készítők alternatívákban kezdtek gondolkodni, s így jutottak el a Torinóban és környékén tömegesen fellelhető nocciola piemontese-hez, a piemonti mogyoróhoz. A mogyoró pörkölést követően a darálóba került, ahol sokáig hagyták pörögni, hiszen a benne lévő olajok finom krémmé alakították. Ezt pedig a kakaóvaj helyettesítőjeként ragyogóan fel lehetett használni a csoki elkészítéséhez. Helyi alapanyag, könnyen hozzáférhető és olcsó – szemben a kakaó egyre bonyolultabb elérésével. Ennél jobb ötlet nem is kellett, a csoki pedig a mogyoróval megbolondítva egy mindenki által kedvelt, nagyon csábító finomsággá nőtte ki magát.

ferrero-and-piemonte

S hogy miért éppen a piemonti mogyoró lett a célpont a közelségen túl? Hát, lássuk csak: kerekebb formája a pörkölésnél nagy előny, ugyanis egyben marad, viszont minden oldalról egyformán pörkölődik, a mag egyenletesebb ízt ad. Szintén a forma miatt könnyű eltávolítani a héját, kiváló aromája van, és a benne lévő olajok jó eltarthatóságot biztosítanak. Szóval tényleg ez a mogyoró az ideális jelölt a csoki igazi megbolondításához.

Talán azt sem tudja mindenki, hogy épp a Gianduiotto volt az első édesség, amelyet külön-külön, darabonként csomagolva hoztak forgalomba – a mai napig szigorúan arany vagy ezüst színű papírba tekeredve kapható.

bonbon

A mogyoróról még annyit, hogy Piemonte területén mintegy 7000 hektáron termesztik. A lehulló mogyorónak nem szabad a föld nedvességével megszívnia magát, így a szüretet rettentő tempóban kell végezni, amikor eljön az ideje. Ennek a mogyorónak egyébként nagyon jó híre van egészségügyi szempontból is, hiszen a benne lévő olajok, olajsavak és lipidek az extra-szűz olívaolaj jótékony hatásával vetekednek, de állítólag még az antioxidáns hatása is magas. Csökkenti a koleszterinszintet, úgyhogy mit nekünk fogyókúra, ez a csoki igenis diétás és egészséges! Most mondják, hogy nincs meg a nap eddigi legjobb híre!

Búcsúzóul nézzenek meg egy mindössze kétperces videót arról, hogyan is zajlik egy gépesített mogyoróbetakarítás.

Reméljük, hogy mindenki kedvet kapott egy kis kóstoláshoz, és velünk együtt alig vár egy torinói utazást!

Hétvégén folytatjuk, más szemmel fogunk körülnézni Torinóban.