Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Pasqua – azaz a húsvét

Megint ünneplünk – az olaszok egyik legkedveltebb tavaszi ünnepe, a húsvét köszöntött be ismét.

Szemezgessünk ennek örömére azokból a húsvéti szösszenetekből, amelyeket az elmúlt években gyűjtöttünk össze.

Nem árt néhány szóban összefoglalni, mit is jelent a húsvét az olaszoknak – ezért most indításként egy olyan cikket ajánlok, amelyben ezt néhány éve egy helyre gyűjtve osztottam meg veletek.

Photo by Євгенія Височина on Unsplash

Akinek minden hozzávaló van otthon, süthet a hétvégére egy szép darabot az igazi, nagyon olasz húsvéti süteményből, a colombából. Ennek a sütinek az elkészítése időben vetekszik a karácsonyi panettonéval, ezért az biztos, hogy csak a keményvonalas konyhatündéreknek ajánljuk. A mammákon kívül már Olaszországban is kevesen állnak neki ennek a sütögetésnek (nyilván szabadidő híján), hisz ott is, és már itthon is, készen hozzáférhetők a húsvéti asztal díszeinek számító colomba sütik. De ha valaki mégis nekifutna, akkor ajánlom azt a korábbi cikket, amiben magyar nyelvű receptet követve lehet saját kezű édességet készíteni a családnak.

Photo by Massimo Adami on Unsplash

Természetesen az olaszoknál is vannak márványmintázatú tojások húsvétkor, vagy akár szép asztaldíszek. Nem is beszélve az „albero di Pasqua”-ról, ami a karácsonyfa mintájára egy feldíszített húsvéti „fát” jelent, amit szintén jó pár éve ismerünk mi, itt Magyarországon is. Erről is hoztam pár sort annak idején, idézzük fel együtt!

Photo by Kaja Reichardt on Unsplash

Campania régióban a húsvét során számtalan körmenetet tartanak, az ünnep vallási jellegét maximálisan szem előtt tartva. Hogy mely településeken milyen ünnepi „processione”-k vannak, azt videókkal megspékelt írásokban hozom nektek. Az egyik Sorrento és Procida településekre (ill. szigetre) koncentrál, a másik írásban pedig Agerola, Sarno és Maiori hagyományaiba enged némi bepillantást.

Photo by Peppe Occhipinti on Unsplash

S miután ilyen alaposan végigjártuk a húsvét fontos eseményeit, pillanatait és átérezzük a jelentőségét, már nincs más hátra, mint hogy nagyon kellemes ünnepeket kívánjak minden kedves olvasónak. Buona Pasqua!