Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

A Pó mentén kalandozva

Már jó ideje készülünk Lombardiába – így a mostani cikk-triónk oda visz el minket.

Két dolgot szeretnénk ajánlani a lakókocsis és a bicikli-imádó utazók figyelmébe – hogy újabb úticélt tehessünk el kicsit későbbre…

Először látogassunk el Sabbioneta városkájába, ami a reneszánsz szabályai szerint épült, ún. ideális város képét mutatja. Ez dióhéjban annyit jelent, hogy a középkor kanyargós kis utcáit, sikátorait az újonnan kialakított városrészekben más koncepciót váltja fel. Sokkal jobban kedvelik a reneszánsz idején a széles, egyenes utcákat, a tágas és harmóniát sugárzó tereket. A főtéren általában megjelenik egy-egy szökőkút is, valamint az azt övező épületeket kifinomult oszlopsorok és árkádok díszítik, amelyek nem mellőzik a szimmetriát. Sabbioneta főtere is épp ilyen!

Sabbioneta – Cittá Ideale – Forrás: touringclub.it

Amiért még érdemes idelátogatni – tényleg csak szemezgetve egy picit a szép látnivalók között -, az maga a város felépítése. Csillag alakjával, hat bástyájával a csillagok csúcsain és két impozáns városkapujával igazi kis gyöngyszem Mantova közelében, Lombardiában.

Sabbioneta régi városképe – Forrás: mantovatravelgroup.it

A Porta Vittoria és Porta Imperiale nevet viselő kapuk is a reneszánsz korszakot és a XVI. század építészetét dicsérik.

A hercegi palota is tele van szépséges, szemet és szívet vonzó különlegességekkel. Ott van mindjárt a Gonzaga dinasztia által építtetett hercegi palotában az egyik széles folyosó: a festményekkel díszített falak csak egy részét biztosítják a látványnak. Felette a csodás fa mennyezet némely arany berakása még az eredeti ám!

Sabbioneta; Palazzo Ducale – Forrás: landlopers.com

Ebben a városkában találjuk még a Teatro Olimpico-t is (amelyet Teatro all’Antico-nak is hívnak), amelyről úgy tartják, Itália első olyan színháza, amely kifejezetten erre a célra épült, s a színtársulat nem egy eredetileg más célra használt épületet lakott be. Máig tanúja a szobrokkal ékesített galéria különféle művészeti és szórakoztató eseményeknek.

Persze, a város körül, a Pó folyó mentén jókat lehet kirándulni és biciklizni is, így az aktív pihenést kedvelők is megtalálják a számításaikat errefelé.

Aki pedig picit menne csak tovább, hogy újabb úticélt hódítson meg, annak Mantova számos látnivalója mellett egyet szeretnénk külön kiemelni.

Nem más ezt, mint a San Benedetto Po nevű szerzetesi központ, melyet Európa egyik legnagyobbjaként tartanak számon.

San Benedetto Po – Forrás: 7mostendangered.eu

A központot 1007-ben alapították, tehát több mint egy évezredes múltra tekint vissza. Persze, ne gondoljuk, hogy mindjárt ilyen hatalmas volt, mint manapság. Az alapításkor öszesen hét szerzetes lakta az eredeti monostort, ami később vált egyre nagyobb jelentőségűvé – mind spirituális szempontból, mind építészetileg. A komplexum területén van egy apátsági templom, az apát lakhelye, refektórium, kolostorépületek, egykori szerzetesi cellák, könyvtár; de itt kapott helyet a városi múzeum is. És persze, varázslatos kert is van ám!

San Benedetto Po – Forrás: pigesploratore.biz

Aki tehát ellátogat ide, egy nagyon összetett képet kaphat a monostor életéről, hiszen minden ízében őrzi az elmúlt évszázadok lenyomatát. Az apátsági templomnak még vannak XI. századból származó részei. Szinte hihetetlen, ugye? Aztán különféle dokumentumok segítségével átláthatjuk a történelmi eseményeket, amelyek érintették. Végigjárva a helyet pedig láthatjuk azt is, hogy építészeti szempontból milyen változások történtek, hisz az egyes korok lenyomatai mind-mind idekerültek a hosszú évszázadok felújításai alatt.

San Benedetto Po – Forrás: bitn.it

Mantova kínál kirándulási lehetőségeket is, így a sok történelemlecke és múzeumlátogatás után lehet egy nagyot sétálni a környéken. S ha valaki megéhezett, az kövessen minket, hiszen cikk-triónk hamarosan a lombard konyha kincseivel jelentkezik majd.