Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Toscana

Spenótgombóc ricotta sajttal

Ma ismét bekukkantunk a konyhába egy könnyű, ám annál olaszosabb recept elkészítéséhez.


Aki elhatározta, hogy nem fog teljesen kigömbölyödni a hosszú otthonmaradás végére, annak ajánlunk egy igen könnyű fogást, melyet a mediterrán ízek kedvelői egyből megszeretnek majd. 

Az elkészítése is egyszerű, nem vesz sok időt igénybe, viszont kiemelkedik az általunk megszokott ízvilágból, és változatosságával még az otthon üldögélést is feldobja. 
A könyv, amiből főzünk, a Olasz konyha címet viseli nemes egyszerűséggel, és az egyik népszerű üzletlánc tematikus hetén találtam, „a középső polcsoron”. 

Na, nézzük, milyen is ez a spenótgombóc!

Spenótgombóc ricotta sajttal

Hozzávalók: 700 g leveles spenót, 150 g ricotta (friss sajttal, krémsajttal helyettesíthető), 3 tojássárgája, 60 g liszt, só, bors, őrölt szerecsendió, 3 ek. vaj és némi parmezán.

A spenótot alaposan mossuk meg, csepegtessük le. Kevés vízben közepes hőfokon fonnyasszuk meg, ismét csepegtessük le és vágjuk finomra (én kipróbáltam mirelit spenóttal, működik). Következő lépésként a ricottát a tojássárgájával és a liszttel keverjük ki egyenletesre. Jöhet bele a spenót, és a fűszerek. 

A masszából kis gombócokat szaggatunk forrásban lévő sós vízbe, és közepes hőfokon főzzük, míg fel nem emelkednek a víz tetejére (kb. 10 perc). Ekkor leszűrjük, beletesszük egy tűzálló tálba, rákockázzuk a vajat, megszórjuk parmezánnal. Irány a sütő, grill fokozaton már csak 3 percre van szükség, hogy a tökéletes eredményt elérjük. 

Javasoljuk paradicsomsalátával szervírozni – én ajánlanék hozzá egy kis fehérbort is az ebédhez: egy „quarto”-t, ahogy a kis vidéki olasz éttermekben adják, negyed literes üveg kancsókban.

Ha ráadásul a jó időben a teraszon fogyasztjuk el, máris Olaszországban vagyunk gondolatban! Most így utazunk.