Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Az építészet és a tenger – Kiállítás

Az építészet és a tenger címmel nyílik kiállítás az Olasz Kultúrintézet Xénia Galériájában június 3-án. A tárlat három 20. századi olasz építész, tengerhez fűződő munkásságát mutatja be: Gustavo Pulitzer Finali, Gio Ponti és Nino Zoncada elkötelezettek voltak a hajózás koncepciójának megújítása mellett, 1930 és 1960 között teljesen új típusú óceánjáró hajókat terveztek.

Gustavo Pulitzer Finali szakított az Art Deco stílusirányzatának elavult hagyományaival és az általa irányított trieszti Stuard stúdió rövid idő alatt megkerülhetetlenné vált, műszaki szempontból a korszerű hajózási berendezések terén, stílusát tekintve könnyed eleganciája miatt.

Gio Ponti lelkesedett Pulitzer irányzatáért, a hajóépítő design elméleti és gyakorlati síkon is lenyűgözte. Számos hajó belső terének kialakítása fűződik Ponti nevéhez, munkáival nagy mértékben hozzájárult a kortárs olasz építészet nemzetközi hírnevének megalapozásához. Nagy álma, az „Óceánjáró teknős” (Tartaruga del mare) kétségtelenül a modern tengerjáró hajók úttörőjének számított. Világos elképzelése volt a hajók fejlődési irányáról, nem csupán közlekedési, hanem mint élvezeti értéket nyújtó eszközként is.

Kollégájuk Nino Zoncada, Gio Ponti filozófiáját követve innovatívan ötvözte a művészi érzéket a szerkezeti szigorral, pályafutása során ő tervezte a legtöbb, Olaszországban épített hajó belső terét.

A három építész hajói „az olasz művészet kirakatává váltak a világban”.
A tárlaton installációs totemoszlopokon lesznek láthatóak az általuk tervezett hajók, hajóbelsők és berendezési tárgyak.

A kiállítás kurátorai: Alex Amirfeiz és Bruna Moresco

A kiállítás a De Ferrari Egyesület együttműködésével jött létre.

Nyitvatartás: 2021. június 3-23.
H-CS: 13.00-18.00
P: 10.00-15.00

Belépés csak érvényes védettségi igazolvánnyal, szájmaszk viselése az épületben, kézfertőtlenítő használata a bejáratnál kötelező. A Xénia Galériában egyidejűleg 10 fő tartózkodhat.

További információ:

Olasz Kultúrintézet
www.iicbudapest.esteri.it
Tel. +36 1 483 20 40

1088 Budapest – Bródy Sándor u. 8 – PF 368 – Tel. +36 (1) 483 2040 – Fax. +36 (1) 317 6653