Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Olaszország az I. világháborúban – képgyűjtemény

Az I. világháború borzalmai minden résztvevő felet érzékenyen érintettek. A 100. évfordulón tekintsük át, Olaszország szempontjából hogyan nézett ki mindez.

A digitalpostercollection oldalán számos állam szemszögéből kerül bemutatásra nem csak az I. világháború, de a világban az elmúlt 250 évben lezajlott, fontos történelmi jelentőséggel bíró háborúk, katonai események is. Ebből minket értelemszerűen elsősorban Itália ragadott meg, talán ez a téma ritkábban kerül előtérbe az ország kapcsán, mint a már csontig lerágott, ám sokak által kedvelt pizza-spagetti-dolce vita trió.

Ma kölcsönöztünk egy képgyűjteményt több témát is érintve az 1914-1919 közötti időszakról.

Az első galéria a háborús propaganda képeit gyűjti össze, melyek javarészt a Minnesota-i Egyetem, a Kongresszusi Könyvtár, az Észak-texasi Egyetem  és a kanadai Könyvtári Archívum gyűjteményéből származnak.

Az I. világháború az olaszok számára kissé kevésbé egyértelműen indult, hiszen eredetileg a németek, és az Osztrák-Magyar Monarchia oldalán szálltak volna harcba. Amire azonban a tényleges hadmozdulatokra sor került volna, kiderült, hogy Olaszország 1902-ben Franciaországgal kötött megállapodása ezt a szövetséget eliminálja. Így – és egyébként saját, jól felfogott  érdekükben, meg hát azért is, mert az Antant a győztes háború esetére a megfelelő területeket az 1915-ös Londoni Egyezményben neki ígérte – a szövetségesek oldalán léptek harcba. Erre 1915 májusában került sor.

A frontvonal 650 km hosszan húzódott; ami a gondot jelentette, az viszont a frontvonalon végighúzódó hegylánc. Mondjuk úgy, hogy a hegyeket legyőzni sem volt kis feladat, s az ellenség még csak azután jött. Nem is koronázta siker az Ausztria elleni támadásokat hosszú ideig.  A katonák morálját tovább rontotta, hogy stratégiai szempontból alkalmatlan emberek vezették őket, akik miatt sok tízezres számú áldozattal és esetként százezres nagyságrendben sérültekkel végződött egy-egy ütközet. Ráadásul a pápa (XV. Benedek) egy beszédében megemlítette, hogy indokolatlanul szigorú a fegyelem és a háborúban túl nagy a vérontás; ez sem kedvezett a hadtesteken belül uralkodó légkörnek.

A Treccani youtube-csatornáján a számtalan érdekes és értékes videó között bukkantunk rá erre a gyöngyszemre, mely Redipuglia településhez kapcsolódik, közel  a szlovén határhoz. A kisvároska vasútállomását I. világháborús múzeummá alakították, mely szép emléket állít annak a rengeteg elhunyt katonának, akik az Olasz Királyságért adták életüket ezekben az években.

A Corriere della Sera korabeli, havonta megjelenő magazinja, a ‘La Lettura’ címlapján rendszeresen témába vágó képeket közölt, az alábbiakban ebből is látható egy összefoglaló.

Reméljük, ez a kis betekintő a kedves olvasó számára is érdekes és ritkán hallott részleteket mutatott be.