Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Genova és látnivalói

Liguria székhelye Genova, ami ideális célpont nyaraláshoz akár a tengerpartra, akár kulturális izgalmakra vágyunk. Nyilván a kettő kombinációja adja a legemlékezetesebb élményt.

S hogy mit is érdemes itt megnézni? Hát, nyilván a legnagyobb és legemblematikusabb épülettel, a Palazzo Ducale-val kell kezdenünk, amely egy óriási épületkomplexum telis-tele múzeumokkal, kiállításokkal, történelmi információkkal. A palota a XIII. században épült, természetesen akkor nem a ami formájában, hanem annál sokkal kisebb „verzióban” ismerhettük volna meg. A palota később, de már a XIV-XV. században is nagy átalakuláson esett át, és szépen gyarapodott, így lehetséges az, hogy jelenleg az előtte lévő teret gyönyörű keretbe foglalja. Bár az évszázadok során számtalan átépítésen esett át az épület, egyes helyeken még fellelhetők a középkorból származó eredeti részletek is, ami ennyi évre visszatekintve egy igen fontos, és valahol persze csodálatos dolog.

Palazzo Ducale - kívülről

Palazzo Ducale – kívülről

A XVII. században a palota legnagyobb termeinek falait freskókkal díszítették, melyek nagy részben a mai napig megcsodálhatók. 1777-ben súlyos tűzvész pusztított a palotában, így sajnos a Salone di Maggior Consiglio dekorációja visszavonhatatlanul megsemmisült.

Palazzo Ducale - belülről

Palazzo Ducale – belülről

A XIX. és XX. században is sok változtatáson esett át az épület, a jelenlegi Piazza De Ferrari – mely a palota előtti tér – is ekkor nyerte el mai elhelyezkedését és formáját. A XX. század végén európai méretekkel számolva is a legnagyobb restauráció zajlott, a megnyitót 1992-ben tartották, óriási terek látogathatók így. Ezért aki Genovába utazik, semmiképp se hagyja ki ennek a fantasztikus történelmi emléknek a meglátogatását – akár virtuálisan is.

Ha vallásos vizekre evezünk, akkor pedig mindenképpen meg kell említenünk a Cattedrale di San Lorenzo-t, amely Genova egyik jelképe is egyben, nem csak a város legnagyobb temploma.

Már 1100-ban elkezdték építeni, a felszentelést 1118-ban tartották, azonban még évszázadokig tartott, mire elnyerte végleges formáját. San Lorenzo mártírságára majd egy külön bejegyzést szentelünk, most egyelőre csodáljuk csak meg magát az épületet, kívül-belül, gótikus oszlopaival, befejezetlen tornyával, az 1800-as évekből származó kőoroszlánjaival és a gyönyörű, fekete-fehér csíkozású belső tereket, árkádokat.

Cattedrale di San Lorenzo

Cattedrale di San Lorenzo

 

Cattedrale di San Lorenzo - a templom központi hajója

Cattedrale di San Lorenzo – a templom központi hajója

A katedrális földalatti helyiségeiben múzeumra bukkanhatunk, ahol a templom kincsei rejtőznek. A múzeumot magát egyébként a XX. század közepén alakították ki, Franco Albini építész tervei alapján.

A harmadik dolog, amit látogatásra ajánlunk, az a kikötő. Az olaszok a genovai kikötőt ha nem is a világ legnagyobbjának, de mindenképpen a legszebbjének tartják. A kikötő látogatható – bármikor -, rendszeresen tartanak itt rendezvényeket, fesztiválokat. Egyik fő jelmondata a helynek: az ember számára a tenger kikötő nélkül nem létezik. Ennek segítségével kapcsolónak össze földrészek, hisz a tenger, miközben elválasztja, össze is köti azokat. A genovai kikötő a térség legnagyobb foglalkoztatója, a terület pedig Észak-Olaszország érthető okokból leginkább iparosodott része.

Porto di Genova

Porto di Genova