Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Zecchino D’Oro

Szerkesztőségünk egyik kedvelt műsora a RaiUno adásainak sorában a címben említett Zecchino d’Oro (Arany Érme/Peták). 

A sorozat 1959 óta fogja össze a nótás kedvű gyerekeket, akik  komoly válogatókon keresztül jutnak be a végső döntőbe, ahol rettentő aranyos dalokat énekelnek cérnavékony hangjukon.

A döntőben elhangzó dalok közül a díjazás során nem az előadó művészpalántákat, hanem a dalok szerzőit értékelik – bár azt mindenképpen érdemes megemlítenünk, hogy a díjazottak nem ritkán az egészen fiatal (7-13 éves) korosztályból kerülnek ki.

A versenyt kezdetben évekig Milánóban tartották, ám később átkerült a helyszín Bolognába, ahol azóta is minden évben megrendezik.

Az idei válogatók már lezajlottak, a műsorok pedig 2013. november 19-23. között lesznek láthatóak a RaiUno műsorán. Aki tehát szívesen belepillantana a műsorba, annak jó szívvel ajánljuk, mert tényleg fantasztikusan kedvesek ezek a gyerekek és óriási lelkesedéssel állnak a mikrofon elé. A dalok előadásában egy nagy, szintén gyerekekből álló kórus van a segítségükre. A gyermekkórust egészen 1995-ig Mariele Ventre vezette, s az abban az évben bekövetkezett halála után a vezénylést Sabrina Simoni vette át. Simoni a Ferrara-i Konzervatóriumban végzett, és évekig dolgozott Mariele Ventre mellett, ahol megfelelő tapasztalatot szerzett.

Sabrina Simoni

A kórust Piccolo Coro di Antonioni-nak hívják, (Antonioni Kiskórusa), ugyanis a Bologna városában székelő, ‘Antonioni‘ nevet viselő jótékonysági szervezetet működteti. A szervezet egyébként kulturális, oktatási és esélyegyenlőségi tevékenységeket lát el, ezen belül patronálja az előbb említett kórust is.

Honlapjukon már most látható a 2013. novemberi adások programja, így aki már előre kíváncsiskodna, az bátran megnézheti a felcsendülő dalok sorrendjét, sőt még magáról a szervezetről is bővebben tájékozódhat. A Zecchino d’Oro, mint rendezvény kapcsán pedig szintén számtalan információ áll a rendelkezésünkre, amelyekkel tovább gazdagodhatunk. Azt például hallották-e már, hogy a Bologna-ban 2006 óta (ez volt a Zecchino d’Oro 50 éves évfordulója) minden évben tartanak egy három napos rendezvénysorozatot csak gyerekeknek? A vakáció után így próbálják kicsit összeszedni a legapróbbakat, akik sok mindent megtudhatnak a városról az ottani eseményeken keresztül. Idén (2013.) a rendezvény szeptember 6-8. között zajlott.