Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Sulmona – egy gyönyörű hely a nyárra

Annyi szép látnivaló van Olaszországban – útra fel!

Egyre-másra ugranak az ember elé olyan olasz úticélok, amelyek nincsenek benne a fősodorban – mint Toszkána úgy általában, vagy a nagyobb városok, szigetek. Abruzzo régió kifejezetten kevésszer kerül szóba Olaszország kapcsán is, és nálam is.

A régiókról szóló sorozatban persze feldolgoztam – itt a cikkek gyűjteménye! –, de az láthatóan nem elegendő, így ma Sulmonát vesszük górcső alá.

A Rómától 160 km-re keletre fekvő város autóval kb. 2 óra alatt közelíthető meg – a másik irányban 70 km-re van Pescara és a tengerpart. A hosszabb, autós körutakat tervező önállóan utazóknak is érdemes felvenni az útitervbe.

Sulmona
Forrás: ciaoabruzzo.it

Talán sokan nem tudják, de Sulmona volt a szülővárosa Ovidiusnak, a híres római kori költőnek. A város elhíresült csodálatos középkori vízvezetékéről is, amely 1256-ban épült, és a Gizio folyó vizét vezeti a völgybe, amely egész évben tiszta és hűs. A terület szeizmikusan elég aktív, így gyakran reng a föld – ám eddig szerencsére a vízvezeték erre a füle botját sem mozgatta, lassan 800 éve áll a helyén sértetlenül.

Középkori vízvezeték – Sulmona
Forrás: visit-sulmona.it

Ha valaki Sulmonába látogat, akkor előtte egy hegyek között megbújó várost képzeljen el, amely sok impozáns palotát rejt, amelyek zöme a középkor és a reneszánsz találkozásának idején, a 14-15. században épült.

A városka főtere a Piazza Garibaldi, ahol csuda dolgok történnek ám! Egyrészt van minden júliusban (a hónap utolsó hétvégéjén) egy paliohoz hasonló lovasverseny a városban, amely a Giostra Cavalleresca nevet viseli (lovagi játékokat jelent).

A tér másik híres eseménye a kéthetenkénti vásár. Ezen az eseményen a helyiek árulják a saját portékáikat, sok finom zöldséget és gyümölcsöt lehet vásárolni, de kaphatók itt apró szuvenírek, kovácsoltvasból készült dolgok és talán még confetti is.

Forrás: unsplash – Gabriella Clare Marino

Tudjátok, mi az a confetti? Mert nem az, amire elsőként gondolnátok! A confetti egy ezen a területen honos édesség: nevezetesen mandulaszem cukormázba forgatva. Már az ókori Rómában élt egy olyan szokás, hogy a nagyobb fontossággal bíró családi eseményeken a vendéglátók apró édességekkel ajándékozták meg a hozzájuk látogatókat. A technika aztán a századok során finomodott, az eredeti confetti bevonata hófehér volt.

Confetti
Forrás: trip.com

Ahogy azt sejteni lehet, ma már a szivárvány minden színében pompázik, és kis virágot, kosarakat, apró tárgyakat készítenek belőlük, aminek aztán a gyanútlan turista nem is tud ellenállni – főként, hogy nem csak szemet gyönyörködtető, de isteni finom is! Persze, hogy van múzeuma a cukorkának, nyilván! Pelino Confetti Museo a neve, Sulmonában van és még a confetti-készítés rejtelmeibe is bepillantást nyerhetünk itt. Ki ne hagyjátok!

Forrás: unsplash – Sterlinglanier

Akik pedig még az édesség után is éhesek maradtak (mint most én), azoknak ajánlom a figyelmébe a maccheroni alla chitarra elnevezésű tésztát, ami kifejezetten abruzzói specialitás. Ennek az a lényege, hogy meggyúrnak egy teljesen átlagos (lisztből, tojásból és vízből álló) tésztát, amelyet aztán téglalapokra vágnak, és egy különös szerkezetre helyezik. A szerkezet egy téglalap alakú deszka, amelynek két szélére gitárhúrhoz hasonlóan, jó sűrűn zsinegeket erősítenek. Olyan ez inkább szerintem, mint egy citera.

Maccheroni alla chitarra
Forrás: cookist.it

A drótok felületére ráfektetik a tészta-téglalapot, és egy sodrófával végiggörgetnek rajta, aminek köszönhetően a tészták alul, szabályos és kész makarónikként hullanak a deszkára. Nem kell ide mindenféle csodagép és konyhai varázsszerkezet, csak pár húr és egy deszka.

A tésztát aztán lobogó vízben al dentére főzik, és mindenféle finom raguval (legfőképp paradicsomossal) tálalják.

Na, megyek, eszem valamit.