Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Befana már kopogtat

Itt a Vízkereszt, a karácsonyi időszakot lezáró ünnep.

Ideje lebontani a karácsonyfákat (nem nekem, én január végéig ragaszkodom a fényekhez a házban). Az elmúlt években már több cikkben is foglalkoztam az olaszok jó boszijával, így most azokból a cikkekből hozok egy kis emlékeztetőt!

Tudjátok, miért hoz ajándékot a gyerekeknek a Befana Olaszországban?

Jézus születésekor napkeletről bölcsek indultak üdvözlésére, akik a legenda szerint a jó boszorkányt, a Befana-t is magukkal invitálták, ő azonban még az ötletet is elhessegette, esze ágában nem volt hosszú útra indulni egy épp megszületett kisded kedvéért. Aztán persze, amikor már késő volt, belátta, hogy ez egy elhibázott lépés volt, és úgy döntött, hogy – biztos, ami biztos alapon – minden útjába kerülő gyermeket megajándékoz, hisz bármelyikük lehet a Kisjézus.

A rossz gyerekek szenet kapnak, a jó gyerekek édességet. De ahogy ez a 21. század fogyasztói társadalmára jellemző, a szülők azért nem szoktak megállni a cukorkáknál, úgyhogy ilyen esetekben azért egészen nagy ajándékok is várhatják a kicsiket, kinek-kinek pénztárcája szerint. A játékok és finomságok ígérete nyilván hatalmas lázban tartja a gyerekeket, így a Befanát rettentő nagy izgalommal várják.

Egyes legendák szerint egyébként a Befana a Mikulás felesége – erre azonban csak halvány utalások vannak egy-két kultúrkörben, szóval készpénznek ne vegyük az információt – érdekességnek viszont annál jobb!

A Befana ünnepét azonban a nagyobb városok is igen komolyan veszik – normál körülmények között ilyenkor a főterek vásári forgataggá alakulnak, ahol Befana figurák és jelmezek sokaságából lehet választani, miközben a vásári eszem-iszom sátrak is lépten-nyomon ott vannak, portékájukat kínálva a bámészkodó népeknek.

Reméljük, hogy egy ilyen Befana ünnepen egyszer ti is részt tudtok venni – én is nagyon vágyom oda! Rómában a Piazza Navona terén szokott lenni a legnagyobb ilyen jellegű megmozdulás, így a hidegben egy jó kis teázós nézelődés klasszul kiegészítheti a téli utazást. Tegyük fel a listára!