Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Toscana

Molise-i itiner egy kis utazáshoz

Újfent útra kelünk, ma az egyik legeslegkisebb olasz régióban kalandozunk. Ugye, velünk tartanak?

Sokszor éri az a vád Molise-t, hogy kicsit kevéske a látnivaló, nem igazán jelentős turisztikai szempontból – azonban ha egy picikét utánanézünk, katedrálisaival, kastélyaival, ókori emlékeivel azért sokat adhat nekünk, ha felkerekedünk.

A régió székhelye Campobasso, melynek katedrálisát egy pogány templom romjain emelték (nem ritka dolog ez egyébként, számos  – akár nagyobb jelentőségű – templom és katedrális is elmondhatja magáról ugyanezt. Szent Kozma és Damián emlékének szentelték, akikkel másik cikkben, később még foglalkozunk majd.

Cattedrale di Campobasso

Cattedrale di Campobasso

Larino városkájában egy II. századból származó amfiteátrum látogatható, ami azért tényleg egy szemet gyönyörködtető látvány, a Palazzo Ducale pedig római mozaikokat rejt. Aki szívesen olvasna róluk bővebben, szerezze be Napoleone Stelluti könyvét, mely a Mosaici di Larino címet viseli. Ebben a városban is található egy katedrális, amely pedig a XII. századig vezeti vissza saját történetét.

mosaici

Larino-i mozaikok

museo-civico-di-larino

Larino-i mozaikok

Larino-i mozaikok

Larino-i mozaikok

Az ilturista.info egy kellemes és elég hosszas leírással taglalja, mit érdemes megnézni errefelé, és kiemeli, hogy különösen ideális Molise kb. 38 km hosszú, homokos tengerpartja a felhőtlen pihenésre. Itt ugyanis nem hemzsegnek a turisták, így akik nyugalomban élveznék a tiszta tengert és a szép kilátást, azoknak Molise az igazán alkalmas hely. Természetesen a nemzeti parkok sok kirándulási lehetőséget is kínálnak, ám az időjárás néha megtréfálhat minket. Azt tudják, hogy jópár évvel ezelőtt Molise-ben esett le Európában talán egyedülálló módon és rekordszámba menően 24 óra alatt kb. 2,5 m hó? Úgyhogy csak finoman a hirtelen támadt utazási ingerrel, ilyentájt még bőven érhetik meglepetések az embert!

Mindenképpen szeretnénk még a záró videó előtt a figyelmükbe ajánlani egy templomot, amelyet jártunkban-keltünkben az útról sem lehet eltéveszteni. Ez pedig Castelpetroso-ban van, az il Santuario dell’Addolorata nevet viseli. Története szintén érdekes, és nem is tekint vissza túl régre, ugyanis a XIX. század vége felé készült el, neogótikus stílusban épült. Gyönyörű tornyaival igazán impozáns látvány, úgyhogy egy látogatást ez a fantasztikus templom is megér. Ugye, mi minden van Molise-ben is? Kár, hogy ilyen keveset beszélgetünk róla!

Santuario dell'Addolorata

Santuario dell’Addolorata

Az alábbi videó pedig végigvezet minket a régió turistalátványosságain, részben átfedve az eddig leírtakat. Ugye, megjött a kedvük az utazáshoz? Jövő héten folytatjuk Molise-t, tartsanak velünk akkor is!