Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Gyöngyszem Szicíliában – Marzamemi bakancslistás hely

Szicília, ahová télen-nyáron érdemes ellátogatni, most egy új úticéllal kecsegtet.

A sziget dél-keleti csücskében van egy kis falu, Marzameminek hívják. Úgy hírlik, arab hódítók alapították, ám központja a mai külsejét a 18. században nyerte el.

Mivel tengerparti település, nem csoda, hogy a halászat kiemelt fontosságú az itt lakók életében. Az 1600-as évektől még egy hatalmas tonhalfeldolgozó is üzemelt itt, ami sokaknak adott munkát. Ma már ez az üzem nem létezik, ugyanakkor számtalan különféle tengeri herkentyűt lehet kapni frissen, konzervben, félig- vagy teljesen előkészítve.

Marzamemi – Forrás: unsplash – Daniele Salutari

A falu vonzerejét azonban nem csak a finom falatok adják. A több évszázada létrejött központ régi épületeivel már-már időutazás érzetét kelti, különösen azokban, akik először teszik be ide a lábukat. Az 1700-as évek hangulata könnyen rabul ejt bárkit, és ilyenkor egy picit talán meg is tudjuk állítani az időt, tényleg le lehet lassulni, hátrahagyva a hétköznapok rohanását.

Marzamemi – Forrás: unsplash – Daniele Salutari

A kis hegyoromra épült falu halászházai kék ajtajukkal, a rengeteg muskátlival mind maradásra késztetnek.A parton színes csónakok ringanak, az utcákon és kis boltokban ügyes helyi kézművesek portékáit vásárolhatjuk meg. A kék tenger pedig mindehhez olyan csodás hátteret ad, hogy nem győzzük csodálni!

Marzamemi – Forrás: unsplash – Pier Averara

Nyaralásra abszolút ideális a hely, főként azoknak, akik jól bírják a tűző napsütést – mert itt bizony fényből és hőségből nyaranta nincs hiány!

Miután a tengerparton vettek egy sós és egy napfürdőt is, estére mindenképp a falu közepe kell legyen a cél. Itt ugyanis a nyári hónapokban (is) hangulatosabbnál hangulatosabb teraszok csalogatják a turistákat, a déli édességeknek ugyanúgy nehéz ellenállni, mint a szicíliai konyhának. Ahogy besötétedik, úgy kerülnek elő a semmiből a zenés-táncos programok főként augusztusban, így senki nem unatkozik – ez garantálható.

Marzamemi – Forrás: unsplash – Pier Averara

Aki viszont nem annyira csípi a perzselő napsütést, és inkább egy kevésbé hőhullámos időszakban menne Marzamemi környékére, annak is van jó hírünk. Amellett, hogy Marzamemi utcáit hőguta nélkül lehet végigjárni, ráadásul még a közelben fekszik Pachino település is, ahol minden év tavaszán Inverdurata, azaz zöldség-fesztivál van. Ez azt jelenti, hogy a főutcán a környék zöldségtermelői a saját terményeikből az adott évben meghatározott téma mentén képeket raknak ki, amelyeket aztán kétoldalt végigsétálva nyugodtan meg lehet nézegetni. Szinte műalkotások születnek fokhagymából, paradicsomból, salátákból, szóval mindenféle zöldségből. Ez az esemény sem nélkülözi az olasz fesztiváloknál már jól megszokott eszem-iszomot, és persze ezt a szép „kiállítást” még kulturális események sora is köríti. Az idén (2022.) május 8-10. között szervezik, így még van majdnem egy hónap felkerekedni és utat szervezni Szicíliába – a forróság igazi kitörése előtt.

Inverdurata
Forrás: e-borghi.com

Szóval akár tavasz, akár nyár – Marzamemi mindig vár!

Ezzel a kellemetlen kín-rímmel búcsúzom mára, hamarosan újra jelentkezem…