Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Fehér oliva

Nemrégiben írtunk pár keresetlen szót a szarvasgombáról – ma is egy érdekes növény érkezik!

Az olivabogyó és annak olaja nálunk is közismert és közkedvelt csemegék, nagyon sokan használjuk előszeretettel a konyhánkban. Ismerünk zöld olivabogyót és feketét, attól függően, hogy ezek spanyol, olasz vagy görög változatok, eltér a bogyók mérete és íze is – nyilván erre a termőterület maga is hatással van.

Olaszországban azonban ismernek még egy típust, a fehér olivát, amiről nem sok szó esik – ennek pedig az az oka, hogy igen ritka növényről van szó. Mivel a történelme igen hosszú időkre nyúlik vissza, aztán pedig kicsit el is felejtődött, most megpróbálják egyre inkább visszahozni a köztudatba, és telepítésekkel igyekeznek növelni a mostanában igen kicsi termőterületek nagyságát. Jelenleg Toszkána és Calabria területén vannak ilyen, kisebb-nagyobb ültetvények.

A fehér oliva lényegében „testvére” a zöldnek és feketének, ha szabad így fogalmaznunk. Közöttük a különbség mindössze annyi, hogy a bogyók érési folyamatának elején, amelyek mindhárom esetben éretlenül zöldek, a klorofill mennyisége elkezd lecsökkenni. Ezzel egyidőben az antocián mennyisége a zöld és fekete bogyókban megemelkedik, amelynek segítségével kialakul a növényre jellemző zöld vagy fekete szín a bogyón. Nos, a „leucolea”-nak is hívott fehér oliva esetén azonban az antocián mennyisége nem változik, így nem alakul ki színes felület a bogyókon; azok nemes egyszerűséggel fehérek maradnak.

Egy ilyen, érett bogyókat hordozó olajfa rendkívül elegáns és egyben szokatlan látványt nyújt.

Oliva bianca
Forrás: youwinemagazine.blogspot.com

 

A fehér oliva a története során egyébként az egyház szempontjából volt igen jelentős, ugyanis a belőle készült kenőcsöt, krémet vallási szertartások során használták fel, különösen a bérmálás alkalmával volt fontos szerepe.

Természetesen ebből a fehér olivából is lehet olajat préselni – nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, hogy ennek olaja igencsak világos színű. Minőségét általában az általunk is ismert extraszűz olivaolajhoz képest alacsonyabb rendűként szokták megadni.

Önök láttak már fehér olajbogyót, esetleg fát? Egy toszkánai őszi kirándulásnak biztos szép eleme lehet egy ilyen ültetvény meglátogatása! Bakancslistás.