Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Toscana

Trentino Alto Adige

Trentino Alto Adige

 

 

 

Terület:                                13 607 km2

Lakosság száma:              994 703 (2011.)

Népsűrűség:                       73,1 fő/km2

Megyék:                              Bolzano, Trento

Székhely:                              Trento

 

Földrajz

Trentino Alto Adige a legészakibb olasz régió, mely északon viszonylag hosszan Ausztriával, észak-nyugaton pedig Svájccal határos.

Ez a régió majdnem teljes egészében hegyvidékkel borított, ez a magyarázata annak, hogy területéhez képest alacsony a népesség száma, kicsi a népsűrűség. Rengeteg apró vízfolyás szeli át, és számtalan gyönyörű tó gazdagítja a természeti szépségek sorát.

Klímája is a hegyvidék által befolyásolt, javarészt kontinentális, alpesi jellemzőkkel, tehát a telek kimondottan hidegek, havasak, a nyarak melegek, de reggelente frissek.

Területén egy nemzeti park, és kb. 10 tartományi védett terület van, ezek java része Bolzano tartományhoz tartozik.

Történelem

A régió a XIX. században az Osztrák-Magyar Monarchia fennhatósága alatt állt, de folyamatosan az attól való függetlenedésre törekedett, ami 1919-re sikerült is, az Olasz Királysághoz csatolták a területet.  Ezt követően, és a fasizmus terjedésével a német nyelvű iskolákat bezárták, a német nyelv nyilvános használatát tiltották. Ebben az időben (1939) a németül beszélő kisebbség igyekezett kivándorolni a Harmadik Birodalomba, de a második világháború kitörése ezt a kivonulást lelassította, az elvándoroltak harmada pedig a háború után visszatért a területre.

trentino

Nyelvjárások

Nyelvjárások tekintetében elmondható, hogy a régió Trentino-i részének java része olasz anyanyelvű lakosokból áll, a populáció viszonylag kis része beszél germán eredetű nyelvet, elenyésző számban beszélnek két nyelvjárást (mocheno, cimbro). Ettől függetlenül azonban nem szabad azt hinni, hogy az irodalmi olasz a beszélt nyelv a régióban, hiszen pl. Alto Adige területén nagy számban használják a dél-tiroli tájszólást, ami egyértelműen germán eredetű. A további érdekesség azonban abban rejlik, hogy van a régiónak egy kb. 4%-os része, akik a ladino nyelvjárást (ez egy rétoromán nyelvhez nagyon hasonló, és abból eredő tájszólás) beszélik. Viszont, hogy az élet ne legyen olyan egyszerű, ezért úgy alakult, hogy ennek a tájszólásnak sok apró válfaja van, és ahogy egyik völgyből a másikba visz az utunk, úgy találkozhatunk a ladino nyelvjárás különféle verzióival, melyek olykor egymástól igen komolyan el is térnek. Ez volt az oka annak, hogy az utóbbi időben megpróbálják ezeket a rétoromán családba tartozó tájszólásokat összefogni és legalább részben, a leginkább egyező aspektusok mentén egységesíteni.

A régiót egyébként 1948-ban kétnyelvűvé nyilvánították, ezt 1972-ben törvényben erősítették meg, amit 2001-ben az Olasz Alkotmányba is beemeltek.

Gazdaság

Mezőgazdasága a földrajzi adottságokat kihasználva elsősorban az almatermesztésben emelkedik ki, de itt is vannak szőlészetek, és minőségi bortermelés (a kérdés inkább csak az, hogy Olaszországnak vajon mely részén nincs ilyen). Ipara sok esetben a könnyűiparra koncentrál: textilipari, fafeldolgozó, építőipari cégek vannak jelen, jellemzően a kis- és középvállalkozások dominálnak. Érdekes információ, hogy ez a része Olaszországnak a legbátrabb és legkezdeményezőbb, ami az alternatív energiafelhasználást illeti: szélerőművek, napenergiát használó energiaforrások szép számmal akadnak itt. A turizmus jelentősége és az ide érkező turisták száma igen magas, éves szinten csak a külföldiek száma meghaladja a 4 milliót. Talán részben ennek is köszönhető, hogy az olasz GDP szempontjából az egy főre eső összeg alapján Trentino Alto Adige igen előkelő helyen van a csizma régiói között.

Megközelíteni legegyszerűbben az A22-es autópályán lehet, és egy-két fő vasútvonallal is rendelkezik.

Linkek, felhasznált források:

http://it.wikipedia.org/wiki/Trentino-Alto_Adige

Régió

A régió hivatalos oldala értelemszerűen kihagyhatatlan és megkerülhetetlen:

http://www.regione.taa.it/

Kiegészítve néhány érdekességgel:

http://www.geotas.it/

Gazdasági info

Ha mindenképpen ebben a tartományban szeretnél hivatásszerűen/cégszerűen tevékenykedni, az alábbi, gyakran frissülő honlap milliónyi segítséget nyújthat. Pályázatokról, régiós bontásban:

http://www.concorsi.it/regione/trentino%20alto%20adige

Érdemes még forgatni a Gazzetta Ufficiali Concorsi oldalait is!

Hírek – helyi vegyes

A lokális események követésére egyik legalkalmasabb módszer az alábbi oldalt átlapozni, ahol politikai, gazdasági, utazási, kulturális és sporthíreket is találhatunk:

http://www.ladige.it

http://altoadige.gelocal.it/

Környezet

Info azoknak, akiknek szívügye a környezet és annak védelme. Alább találhatók a nemzeti parkok és természetvédelmi területek, melyek a régióban fellelhetők:

http://www.parks.it/regione.trentino.alto.adige/

Turizmus

Ha valaki utazna, de nem tudja, mi minden várhatja Trentino-ban:

http://www.visittrentino.it/

http://www.suedtirol.info/it/

http://www.italia.it/it/scopri-litalia/trentino-alto-adige.html

http://www.altemontagne.it/

http://www.viaggieventi.it/regione.asp?regione=Trentino%20Alto%20Adige

http://www.piste-ciclabili.com/regione-trentino_alto_adige

http://www.agriturismo.com/agriturismi/trentino-alto_adige

Konyha

Ha valaki észak-olasz ízekre vágyik, akkor ezt ne hagyja ki:

http://www.cookaround.com/cucina-regionale/trentino-alto-adige

http://cucina.corriere.it/ricerca/ricetta/trentino-alto-adige.htm