Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Toscana

Valle_d'Aosta

Valle d’Aosta

 

 

 

Terület:                                 3 263 km2

Lakosság száma:              127 991 (2011.)

Népsűrűség:                       39,22 fő/km2

Megyék:                                –

Székhely:                              Aosta

 

Földrajz

Valle d’Aosta a legapróbb, észak-nyugati régió. Északon Svájccal, nyugaton pedig Franciaországgal határos.

Földrajzi jellemzői közül az egyik legtipikusabb, hogy az Alpok láncai ölelik át, mégpedig úgy, hogy Európa négy legmagasabb csúcsa veszi körül.  Lényegében teljes területe hegységekből áll, így klímája is ennek megfelelően alakult. A telek kemények, hidegek; egyben ez a legcsapadékosabb hónap is, rengeteg hó hullik, a síelni vágyók nagy örömére. A nyarak frissek, és igen szelesek, a hegyek lábánál az éghajlat természetesen kicsit enyhébb.

Történelem

Történelmében a Római Birodalom kora volt a meghatározó, annyira, hogy az azt követő francia,karoling és egyéb megszállások sem tudták ezt feledtetni. Ezért is nevezik Aosta városát az ‘Alpok Rómájá’-nak, hiszen a térség a főváros és Pompei után a római kori emlékekben leggazdagabb része Olaszországnak.

Az 1920-as években kivándorlás indult, legfőképp Párizs és Genf irányába, ezt a folyamatot a fasizmus tovább erősítette, ugyanúgy, ahogyan Trentino Alto Adige területén az a német nyelvvel és a németajkú lakossággal is történt.

Nyelvjárások

A régió kétnyelvű, hivatalosan már évtizedek óta az olaszt és a franciát is használják mind a kulturális életben, mind a politikában.

Nyelvjárások közül értelemszerűen – a közelség miatt is – a francoprovanszál a legelterjedtebb, nyilván ennek is megvannak a maga, Valle d?Aosta-i változatai. Ismerik és használják, kisebb számban ugyan, a piemont-i tájszólást is, valamint egyes részein a régiónak német szavakkal is találhatunk. Olyannnyira, hogy a Svájccal határos területeken létezik egy walser nevű tájszólás is, melyet szintén sokan aktívan használnak, sőt az általános iskolákban ennek két variánsát tanítják is.

valledaosta

Gazdaság

Gazdaságát tekintve a földművelés, az állattenyésztés a leginkább jellemző, nagyban támaszkodnak a turizmusra is, az Alpok sípályái sok télisport-imádót vonzanak.

 Linkek, felhasznált források:

http://it.wikipedia.org/wiki/Valle_d’Aosta

Régió

A régió hivatalos oldala értelemszerűen kihagyhatatlan és megkerülhetetlen:

http://www.regione.vda.it/

Gazdasági info

Ha mindenképpen ebben a tartományban szeretnél hivatásszerűen/cégszerűen tevékenykedni, az alábbi, gyakran frissülő honlap milliónyi segítséget nyújthat. Pályázatokról, régiós bontásban:

http://www.concorsi.it/regione/valle%20d%27aosta

Érdemes még forgatni a Gazzetta Ufficiali Concorsi oldalait is!

Hírek – helyi vegyes

A lokális események követésére egyik legalkalmasabb módszer az alábbi oldalt átlapozni, ahol politikai, gazdasági, utazási, kulturális és sporthíreket is találhatunk:

http://lavallee.netweek.it/

http://www.aostasera.it/home/index.cfm

http://12vda.it/

http://www.ansa.it/web/notizie/regioni/valledaosta/valledaosta.shtml

Környezet

Info azoknak, akiknek szívügye a környezet és annak védelme. Alább találhatók a nemzeti parkok és természetvédelmi területek, melyek a régióban fellelhetők:

http://www.parks.it/regione.valledaosta/index.php

http://www.naturaosta.it/

http://www.arpa.vda.it/

Turizmus

Síelés, szabadidő, programok a régió iránt érdeklődőknek:

http://www.montagneinvalledaosta.com/

http://www.aostavalley.com/

http://www.lovevda.it/turismo/default_i.asp

http://www.vdaoutdoor.it/