Veneto és a gasztronómia
A venetoi konyha sok ízt tömörít és sok különféle ételt tartalmaz, ezekből szemezgetünk egyet-kettőt ma.
Annak, hogy az ételek változatossága igen nagy, elsősorban földrajzi és történelmi okai vannak. Gondoljunk csak arra, hogy Velence a Köztársaság időszakában (Serenissima) jókora szeletével a világnak állt rendszeres kapcsolatban, így mind az Európa, mind pedig a kelet felől érkező hatások rajtahagyták lenyomatukat a városon, az építészeten, a szokásokon és nem utolsósorban a gasztronómián is.
A tészták közül a bigoli-t emeljük ki. A mindenféle szószokkal tálalható, hosszú tészta hasonlít a makarónihoz, illetve a pici néven Toszkánában ismert tésztához. Különlegessége abban rejlik, hogy a tészta kacsatojással készül, és szinte mindig teljes kiőrlésű lisztet használnak az előállításához. Létezik nem teljes kiőrlésű verziója is, azonban az előbbi a gyakoribb és a Veneto területén igazán „őshonos”.
Azt vajon tudta-e a kedves olvasó, hogy Veneto-ban csak a rizsnek vagy negyven féle elkészítési módja ismert? Az arab vidékekről került ide és az 1500-as évek óta Olaszországban is termesztik – Verona környékén, az alföldi részeken mind a talaj, mind a víz minősége ideális ehhez, így a rizs minősége is igen magas. A nálunk is ismert rizi-bizin át a milliónyi rizottó-variánsig mindenféle rizses étel megtalálható a venetoi konyha specialitásai között.
S ha már specialitás, ugorjunk is egyet tovább, hogy megnézzük, a következő étel, a baccalá – vagyis a tőkehal. Ismét csak Veneto földrajzi helyzetére hivatkozunk: a régiónak ugyanis van egy jókora tengerpartja, nem csoda hát, hogy a tengeri ételek gyakran kerülnek az asztalra. Köztük a tőkehal, amelyet szintén sok változatos formában tudnak elkészíteni.
Természetesen a tőkehalas ételek nem képezik a régió sajátját, Rómában, Toszkánában, Szicílián, Lombardiában és Piemontban is számtalan módon kerül a tányérra. Veneto-i fajtája a baccalá alla vicentina.
Az ételt hosszas előkészületek után (ugyanis szárított halból készül) egy lágy, szószos verzióban kapjuk meg, mellé természetesen polenta dukál, ahogy az Olaszországban nem egy meglepő dolog.
(Egyébként a tőkehal nagyfogyasztói között igen előkelő helyen szerepel Olaszország – Portugália után a második helyen áll a világon.)
És aztán lássunk egy édességet – a választásunk a bussolá vicentino-ra esett. Mivel közelednek az ünnepek, de a Panettone témáját már ezerszer körbejártuk, talán ez egy opció vagy alternatíva lehet a sütik között. Kuglóf-formában kisüthető, és nagyon szépen dekorálható, így a fantáziadús szakácsnők szabadjára engedhetik kreativitásukat.
Mára ezzel a kis gasztro-túrával búcsúzunk, pénteken folytatjuk szintén valami érdekes témával, de hogy mi lesz az? Nem áruljuk még el!