Sajtkalauz – Marche
Ki ne szeretné a sajtot, pláne az olaszt?
Sajnos, az utóbbi időben nem ápolok jó kapcsolatot a tehéntejből készült termékekkel, ám a birkákkal és a kecskékkel nincs bajom. Így alakult, hogy – ha már fel kellett kutatnom a lehetőségeket ilyen irányban – megnéztem, hogy Olaszországban hasonló fronton mi a helyzet.
Nem is kell olyan messzire mennünk, ugyanis Marche, ez a picike régió szabályosan elkényezteti az embert kecske- és juhsajt kínálatával. Itt viszont olyan fantasztikus szortimentre bukkantam, amiről nem is álmodtam korábban.
Mesterei vannak errefelé a kézműves sajtgyártásnak, pici falvak pici farmjain szédületes ízű, különleges sajtok készülnek kecske- és juhtejből egyaránt. Persze, nem hanyagolják a tehéntejet és az abból készült termékeket sem, ám én a kis kutatás során a saját hasamnak megfelelő sajtokra vadásztam.
Így akadtam rá a Cartoceto településen lévő sajtműhelyre, ahol a pecorino (juhsajt) 12 különféle típusát készítik, hosszú ideig barlangszerű termekben érlelik mindenféle ízesítésben. A műhelyt Vittorio Beltrami vezeti, honlapjukon meg lehet nézni a sokszínű kínálatot.
Claudia Ridolfi a másik pecorino-szakértő, a fiatal hölgy szintén vállalkozást tudott építeni sajtszenvedélyéből. Nála is érdemes elkalandozni kicsit, ha Mondavio felé jár az ember – de termékeit meg lehet lesni online is. A fotóik nagy kedvet csinálnak a vásárláshoz!
S végül megemlíteném – szintén Marche régióból – Michelangelo egykori kedvencét, a Casciotto di Urbino nevű sajtot is, mely 80% juhtejből és 20% tehéntejből készül. (Van, ahol ez a százalékos arány 70/30, de üsse kavics.) Na, ezt arrafelé jártamban biztos nem hagyom ki! Ha Michelangelónak jó volt, ki vagyok én, hogy meg ne enném, nem igaz?
Ígérem, hogy amint Marche felé veszem az irányt, ennél részletesebben is elmesélem a rám váró sajtos kalandot!