Pasqua – azaz a húsvét
Megint ünneplünk – az olaszok egyik legkedveltebb tavaszi ünnepe, a húsvét köszöntött be ismét.
Szemezgessünk ennek örömére azokból a húsvéti szösszenetekből, amelyeket az elmúlt években gyűjtöttünk össze.
Nem árt néhány szóban összefoglalni, mit is jelent a húsvét az olaszoknak – ezért most indításként egy olyan cikket ajánlok, amelyben ezt néhány éve egy helyre gyűjtve osztottam meg veletek.
Akinek minden hozzávaló van otthon, süthet a hétvégére egy szép darabot az igazi, nagyon olasz húsvéti süteményből, a colombából. Ennek a sütinek az elkészítése időben vetekszik a karácsonyi panettonéval, ezért az biztos, hogy csak a keményvonalas konyhatündéreknek ajánljuk. A mammákon kívül már Olaszországban is kevesen állnak neki ennek a sütögetésnek (nyilván szabadidő híján), hisz ott is, és már itthon is, készen hozzáférhetők a húsvéti asztal díszeinek számító colomba sütik. De ha valaki mégis nekifutna, akkor ajánlom azt a korábbi cikket, amiben magyar nyelvű receptet követve lehet saját kezű édességet készíteni a családnak.
Természetesen az olaszoknál is vannak márványmintázatú tojások húsvétkor, vagy akár szép asztaldíszek. Nem is beszélve az „albero di Pasqua”-ról, ami a karácsonyfa mintájára egy feldíszített húsvéti „fát” jelent, amit szintén jó pár éve ismerünk mi, itt Magyarországon is. Erről is hoztam pár sort annak idején, idézzük fel együtt!
Campania régióban a húsvét során számtalan körmenetet tartanak, az ünnep vallási jellegét maximálisan szem előtt tartva. Hogy mely településeken milyen ünnepi „processione”-k vannak, azt videókkal megspékelt írásokban hozom nektek. Az egyik Sorrento és Procida településekre (ill. szigetre) koncentrál, a másik írásban pedig Agerola, Sarno és Maiori hagyományaiba enged némi bepillantást.
S miután ilyen alaposan végigjártuk a húsvét fontos eseményeit, pillanatait és átérezzük a jelentőségét, már nincs más hátra, mint hogy nagyon kellemes ünnepeket kívánjak minden kedves olvasónak. Buona Pasqua!