Márton-nap Olaszországban
Hát, persze, hogy ott is van Márton-nap – de még mennyire!
Míg azonban mi libát kóstolgatunk itthon, addig az olaszok, főként Abruzzo régióban, az új boraikat kóstolgatják.
Ezekben a napokban ugyanis a kiváló bortermő területek legfrissebb nedűi már megízlelhetők, össze is kötik hát Szent Márton ünnepével, akinek itt a korábbi cikkemben már említetthez képest picit más legendája van. Errefelé ugyanis Szent Mártont az olaszok a bor védőszentjének tekintik. Úgy tartják, hogy Márton annak idején egy részeges figura volt, aki egy novemberi éjjelen teljesen elázva érkezett haza. Mivel nem akarta felverni várandós feleségét, ledőlt az egyik hordója mellé és elaludt. Sajnos, a tél eleji hidegben Mártonunk a hordó mellett üldögélve megfagyott, s amikor felesége megtalálta, azt látta, hogy a szájából egy szőlőinda nőtt ki, amely még fürtöket is hozott, belekanyargott a hordóba, amiből aztán sose fogyott ki a bor. Nem csoda, hogy eztán Mártont szentként tisztelték, s egyenesen a bor védőszentjét tisztelik benne máig is.
Mondanunk sem kell, hogy ezért Abruzzóban Márton-napon őrült fesztiválok vannak, amelyek lényege a vidámság, a borok kóstolgatása, egy kis sült gesztenye, és megannyi finom, tradícionális helyi étel. Ezért aki ekkortájt jár Abruzzo tartományban, annak kijut a finom borokból és az ínycsiklandó falatokból is bőven.
Kár lenne kihagyni egy ilyen mókás abruzzói kalandot, nem igaz?