Már megint egy kis tészta
Mai tésztás témánk újfent egy olasz cég köré épül, ez pedig nem más, mint az Industria Alimentare Ferraro, egy Vicenza városához közeli (Mussolente) vállalkozás.
A cég vezetője és tulajdonosa egyben Lorenzo Ferraro, aki a XX. század közepén szemtanúja volt annak, hogyan vált édesapja szenvedélyéből, a tésztából, tésztagyártásból helyi, családi kisvállalkozás. Négy testvérével együtt a tűzvonalból figyelhették a cég születését, és gyermekkoruktól kezdve aktív részesei voltak az igazi ‘pasta italiana’ előállításának.
Később értelemszerűen az ifjúság, köztük maga Lorenzo vette át a vállalat vezetését, mely a kezei alatt szépen kinőtte magát.
A korábban Pasta Montegrappa néven futó tésztaüzem csak később vette fel a korábban már említett, Industria Alimentare Ferraro nevet, s a kis gyártósorból (mely az elsők között volt Olaszországban, amelyek a lasagne készítését gépesítették) egy komoly és komplex gyártósor jött létre. Ilyen gyártósorból ma már 6 funkcionál, és élen járnak a tojással készülő tészták előállításában.
A Lorenzo Ferraro-val készült interjúból (amely a honlapon teljes terjedelmében olvasható), az is kiderül, hogy míg korábban legfőképpen a jó minőségű liszt, víz és tojás voltak a legfontosabb alkotóelemei a pasta-nak, most már kb. 180 féle különböző összetevővel dolgoznak, így nagy feladat a megfelelő beszállítók kiválasztása, mivel a minőségből értelemszerűen nem engednek.
A vállalat egyébként a napi gyártás során kb. 165 000 tojást használ fel, a gyár 3 műszakban üzemel minden egyes napon, érthető tehát, hogy elképesztő mennyiségű tészta kerül le a gyártósorokról. (Ferraro szerint kb. 570 000 adag/nappal lehet számolni, ez azért tényleg hatalmas szám.)
A cégnek idestova 20 éve van ISO minőségbiztosítási rendszere, sőt számos európai igazoló dokumentummal is rendelkeznek. Ez azért különösen fontos, mert az előállított tészta kb. 70% nem Olaszországba kerül, hanem európai bevásárlóközpontok polcain landol.
Egyik érdekes termékük a ‘pasta all’uova a matassa’, ami kb. a ‘tojással készült tészta rolniban’ megfelelője, íme:
A cég azonban nem csak száraz ill. friss tészta kapcsán működteti azokat a gyártósorokat; a felgyorsult életritmushoz igazodva gyorsfagyasztott készételeket is lehet vásárolni tőlük, amelyek értelemszerűen kivétel nélkül tésztaételek.
Magyarországon is lehet találni Montegrappa termékeket, ha a boltok polcain nem is gyakori, azért a neten rá lehet akadni, de akár egy olaszországi út során is beszerezhető.
Mindenkinek jó étvágyat a kóstoláshoz!