Mandulatorta ligúriai módra
Süteményimádók, figyelem! A ligúriai mandulatorta egyszerű, és hihetetlenül finom!
Még azoknak sem okozhat gondot az elkészítése, akik nem éppen a tortáikról híresek, ugyanis ez egy egyszerűen – és nem utolsósorban gyorsan – összeállítható tészta, amit csak be kell tolni a sütőbe. A tetejére – vagy akik flancosabban állnak hozzá, azoknak az óvatosan szétvágott lapok közé – lekvár kerül, ami lehetőleg sárgabarack legyen, mert azzal a legfinomabb. Szerkesztőségi kísérlet során sokadik alkalomra narancs dzsem került bele, és azzal is kitűnő, de a sárgabarack egyértelműen ehhez a sütihez van kitalálva.
Egyik legkedvesebb blogbarátunk, akire a konyhában mindig számíthatunk: Otti, a repatorta.blogspot.hu szerkesztője.
Otti kérésünkre ezt a klassz tortát is megsütötte, és írt is róla pár kedves sort, illetve néhány apró változtatást, amit az egészséges életmódot folytatóknak mindenképpen érdemes megfogadni. A mi variációnk a bűnözős fajta, búzaliszttel, sütőporral, igazi házilekvárral…
Az alábbiakban, a recept alatt az Otti által készített süti, és az arról lőtt, szokásos módon igényes fotók láthatók. És akkor a recept, ahogy ígértük:
Hozzávalók egy sütőformához (26 cm átmérő):
- 1 cs sütőpor
- 100 ml tej
- 450 g búzaliszt
- 100 g vaj
- 125 g barna cukor
- 5 ek méz
- 200 g frissen darált mandula
- 3 ek sárgabaracklekvár
- 1 ek felezett mandula
- zsiradék a forma kikenéséhez
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (légkeverésesnél 160°C-ra). A sütőport keverjük a tejhez, és melegítsük fel. Szitáljuk a lisztet egy tálba, közepébe nyomjunk egy kis mélyedést.
Olvasszuk meg a vajat, és adjuk a liszthez. Adjuk hozzá a mézet, a cukrot, a tejet, és keverjük szilárd tésztává. Adjuk hozzá az őrölt mandulát, kézzel jól gyúrjuk össze.
Vajazzuk ki a sütőformát. Formáljunk a tésztából egy korongot, és helyezzük a sütőformába. Kb. 40 percig süssük a sütőben. Fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy átsült-e. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk hűlni.
Vegyük ki a tortát a formából. Melegítsük fel a sárgabaracklekvárt egy lábasban, amíg folyékony nem lesz. Kenjük meg vele a tortát (vagy a lapokat), és a szeletelt mandulákkal díszítsük a tetejét. Tálalás előtt hagyjuk kihűlni.
Jó étvágyat kívánunk minden kísérletező kedvű olvasónknak!