Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Mai menü – három meleg étel egy napra

Azon gondolkodtunk, vajon miért ne lehetne egy olyan napot tartani, amikor mindhárom étkezésünk valami meleg, házi, finom fogásból áll.

Így ma lesz a napja, hogy egy egész menüt végigeszünk, és minden meleg lesz, a reggelitől a vacsoráig. Persze, aki túl soknak találja, ne egy napon készítse – még szerencse, hogy a receptek nem szaladnak el, itt fognak várni Önökre később is.

A receptek a „Modern mediterrán konyha” című könyvből származnak, amit az utóbbi időben magam is többet forgatok.

 

 

 

Reggelire készítsünk tojást, de ne a megszokott módon!

Bazsalikomos frittata

Hozzávalók: 12 tojás, 125 g reszelt parmezán, 1 csomó tépett bazsalikom, 2 ek. extraszűz olívaolaj, só, bors

Az elkészítés nem is lehetne egyszerűbb: a felvert tojáshoz adjunk hozzá az olajon kívül minden összetevőt. Az olajat hevítsük fel egy serpenyőben, és öntsük bele a tojást. Kevergetés nélkül süssük az egyik oldalát, majd megfordítva a másikat (kb. 3-4 perc), és kész is a frittata.

 

 

Ebédre egy olyan fogást javaslunk, amely az utóbbi időkben kialakult becsípődésünk miatt került ide: valamiért ellenállhatatlannak érezzük a ricotta-spenót kombinációt.

Palacsinta firenzei módra

Hozzávalók: 3 tojás, 150 g spenót, 125 g ricotta, 125 g reszelt parmezán, 3 ek. olvasztott vaj, 500 g paradicsomszósz, 100 g fehér liszt, 125 ml tej, szerecsendió, só, bors

A spenótot fonnyasszuk meg forró vízben pár perc alatt, majd vágjuk össze. Adjuk hozzá a ricottát, 1 tojást, 60 g parmezánt és a szerecsendiót, majd fűszerezzük sóval, borssal. Ezt tegyük most félre, és a többi szükséges hozzávaló segítségével süssük meg a palacsintákat. A palacsintákat töltsük meg a keverékkel, tekerjük fel és helyezzük kivajazott sütőtálba. A felsorakoztatott palacsintákra öntsük rá a paradicsomszószt, szórjuk meg a maradék parmezánnal, és süssük aranyszínűre kb. 20 perc alatt, 180°C-on.

 

És ha túl nagy adag ricottát vásároltak, íme a tipp, hogy vacsorára hogyan használjuk ezt fel!

 

Ricottaropogós narancsszósszal

Narancsszósz hozzávalói: 250 ml frissen facsart narancslé, 70 g cukor, 3 ek. tejszín, 2 ek. vaj, 1 ek. narancslikőr

Ricottaropogós hozzávalói: 250 g ricotta, 250 g növényi olaj, 2 tojás, 2,5 ek cukor, 2 ek. porcukor, 2 ek. fehérliszt, 1 ek. reszelt narancshéj

A narancsszósz hozzávalóit összekeverjük, felforraljuk, majd addig főzzük, míg szépen be nem sűrűsödik.

A ricottaropogós összetevőit a porcukor és olaj kivételével habverővel alaposan keverjük el. Az olajat forrósítsuk fel, a tésztát kanalazva szaggassuk bele. Oldalanként 2-3 perc alatt süssük aranybarnára. Csepegtessük le az olajat, majd tegyünk rá narancsszószt, és porcukorral díszítsük.

Ezekkel a finom falatokkal biztosan levesszük a lábáról az egész családot – úgyhogy kötényt fel, indulhat az olasz ízek forgataga!