Gyönyörű észak-olasz helyek, finom falatok – II.
Nos, ma is Friuli-Venezia-Giulia a célpont, folytatjuk a finom falatokkal.
Ma olyan oldalakat fogunk ajánlani – zömmel olasz nyelven -, amelyek kifejezetten ennek a régiónak a tipikus és legfinomabb, legjellemzőbb étkeire irányítják a figyelmünket.
Ugye, azt mondani se kell, hogy a polenta itt is dívik, az olasz konyhát illetően ez abszolút alap, nem cifrázzuk mi sem – habár az említését szinte kötelező érvényűnek érezzük.
A következő étel, amit a parliamodiviaggi.it bemutat a számunkra, az ún. blecs con sclopits, amely egy tésztaspecialitás – silene nevére hallgató, az alábbi képen látható növény leveleiből készült fantasztikus szósszal.
Maga a fogás pedig íme, itt látható teljes valójában. Szívesen megkóstolnák Önök is, ugye?
És persze, azért egy édességet is ajánlunk: ez a gubana. Na, ismerősen cseng a név, ugye? A mákos guba ugrott be először ennek a névnek a hallatán, ez viszont egy jobbára diós sütemény. Elsősorban ünnepekkor kerül az asztalra (húsvét, karácsony, esküvő), amikor is a diós tölteléket tésztába tekerik (a beiglihez hasonlóan), majd abból csigát formáznak.
Az édesség még a híres Martha Stewart-ot is megihlette, egyik főzőműsorának témája a gubana lett – az oldalon angol nyelven recept is fellelhető. Kattintás után a videóban Martha Gina de Palma segítségével készíti el ezt a finom friuli édességet.
Friuli-Venezia-Giulia azonban nem csak a konyhában készített finomságokban ügyeskedik. Az előző bejegyzésben említettük finom borait, most pedig nevezzünk meg egy sonkát, amely már a képekről láthatóan ínycsiklandó ízeket sejtet, így bőven lesz kóstolási feladata annak, aki ebbe a gyönyörű régióba látogat.
Vegyük mindjárt a Prosciutto di Sauris-t, mely egy enyhén füstölt verziója a friuli sonkáknak. Már csak azért is ide sorolnánk, mert a magyar tartósítási és ízesítési szokások körében sem idegen dolog a füstölés, tehát tudjuk, hogy körülbelül mire számíthatunk, ha ezzel a fogalommal találkozunk. Ebben az esetben azonban nagyon lényeges, hogy a sonkát a környékbeli erdőkből származó bükkfán füstölik – mindez a tradíció miatt fontos!
A sauris-i sonkának ünnepe is van Olaszországban (nahát!), nevezetesen Sauris di Sotto településen, ahol minden évben július 2. és 3. hétvégéjét szánják rá a kóstolásra, persze mindezt rengeteg standdal és szórakoztató programokkal körítve. Akinek lecsúszna egy klassz kézműves sör a finom füstölt sonka mellé, annak nyári programként ideális lehet ez a kis település.
Az agendaonline.it oldala pedig azoknak nyújt segítséget, akik célirányosan vadásznak éttermet egy későbbi utazáshoz, hiszen itt egy helyütt találunk egy olyan gyűjteményt, amely a látogatásra érdemes helyeket mutatja be.
A közeljövőben pedig jönnek a cikkek a védőszentekről és a dialektusokról is, böngésszenek minket az eddigiekhez hasonló lelkesedéssel!