Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Édesség Triesztből – favetta triestina

Közeleg a halottak napja, és Triesztben erre a megemlékezésre még egy süti is van. Nagyon finom!

Úgy hírlik, egészen a római időkig nyúlik vissza a süti története, de Triesztben halottak napi megemlékezés miatt kb. a Miramare kastély megnyitása óta sütögethetik. A kis golyócskák (fava = bab) háromféle színben készülnek: fehér, rózsaszín és barna sül az ünnep alkalmával. A fehér a születést, a rózsaszínű az életet, a barna pedig az elmúlást jelképezi. Nevük a favetta triestina mellett favette dei mortiként is meg szokott jelenni.

Favette dei morti
Forrás: blog.prelibata.com

A süti alapja mandulaliszt és porcukor, ehhez a színt és ízt kialakító egyéb összetevők társulnak. A két világos szín még némi alkoholt is tartalmaz – ezek tipikusan olasz likőrök, amelyekből egy trieszti kiruccanás alkalmával akár be is szerezhetünk egy-egy üveggel. Kreatív konyhatündérek pedig nyilván ki fogják váltani valami itthon is elérhető finomsággal.

Nos, a halottak napjához azért kapcsolódik ez a kis édesség, mert a környéken vannak bőséggel mandulafák. A mandula betakarítása épp október-novemberre esik, így a frissen szedett mandulának helyet kell biztosítani a családi kamrákban. Ehhez az előző évi termés maradékát célszerű hamar felhasználni, hogy ne avasodjon meg – a mandula magas olajtartalma miatt ugyanis erre sajnos hajlamos. A legnagyszerűbb módja ennek a mandula darálása, lisztté őrlése – a régiből pedig kevésbé távozik minden olaj, mint a frissből. Máris több indok arra, hogy az őszi időszakban ilyen finom édességet készítsenek olasz barátaink.

Favette dei morti
Forrás: FB – Friuli-Venezia-Giulia Turismo

Nézzük is, mi a teendő, ha ilyen finomságot kóstoltunk esetleg Triesztben, és a szerelmesei lettünk! (Ráadásul glutén- és tejmentes is ez a finomság, így sokan bűnözhetnek azok közül is, akik amúgy nehéz szívvel bámulják csak a cukrászdák szívet melengető kínálatát.)

Összetevők:

Fehér variáns:

100 g mandulaliszt

100 g porcukor

2 teáskanál maraschino likőr

2 felvert tojás harmada (20 g)

Rózsaszín variáns:

100 g mandulaliszt

100 g porcukor

2 teáskanál alchermes likőr

8 csepp rózsaolaj

2 felvert tojás harmada (20 g)

Barna variáns:

100 g mandulaliszt

100 g porcukor

1,5 teáskanál keserű kakaópor

2 teáskanál fehér rum

2 felvert tojás harmada (20 g)

Az összetevőket mindhárom szín esetén külön-külön összegyúrjuk, a tésztákból hengereket nyújtunk és kis darabkákra vágjuk. Kb. mogyorónyi gombócokat formázunk belőlük, és sütőpapírra helyezzük. A sütőben elég lesz neki 10 perc 120°C-on. A kakaós verzióhoz jó ötlet egy fehéret is a papírra helyezni, hogy lássuk a színéről, mikor van készen!

Alul pedig megnézhetitek a videót, mert szerencsére még pofonegyszerű is az egész!

Kellemes sütögetést és jó étvágyat hozzá – az emlékezés mellé!