Ciambotta, a zöldségpörkölt
Újra alakbarát, de laktató fogással jelentkezünk, hogy mindenki, aki otthon főzőcskézik, kapjon valami mediterrán ötletet a mindennapokhoz.
Ma egy magyar szerzőktől származó könyvből merítettünk ihletet, amely annyi kincset tartalmaz, hogy igazán nem volt könnyű választani.
Illés Andrea és Repka Noémi: Csizma az asztalon című könyve adott inspirációt, a mai fogást pedig Basilicata régió receptjei közül választottuk ki.
A könyv szerkezete is nagyon találó, szépen sorban, régiónként haladva térképezi fel az adott terület legnépszerűbb ízeit, és ezek alapján gyűjti össze a régió legínycsiklandóbb receptjeit.
Mi sem tudtunk ellenállni.
Mára egy zöldségpörkölt kerül a terítékre, amely laktató összetevőkből áll, így húsra ehhez a fogáshoz nincs is szükség.
Zöldségpörkölt – Ciambotta
Hozzávalók: 250 g padlizsán szeletelve, 250 g krumpli kockákra vágva, 250 g piros paprika csíkokra vágva (édes), 1,25 csésze paradicsomszósz, 0, 25 csésze olivaolaj (extra szűz), 3 gerezd fokhagyma apróra vágva, só
A padlizsánt egy órára sózzuk le, majd szárogassuk le róla a nedvességet. Az olaj felén süssük aranybarnára. Egy másik serpenyőben a maradék olajon süssük a krumplit és a paprikát, amíg a krumpli kis színt nem kap. Ekkor adjuk hozzá a padlizsánhoz, öntsük nyakon a paradicsomszósszal, tegyük bele a fokhagymát, sózzuk. Kb. 50 percig főzzük.
Ez a fogás fogyasztható hidegen és melegen is. Ajánljuk önmagában; friss kenyérrel vagy pirítóssal; ragadozóknak hús mellé; én mondjuk még főtt tojással is el tudom képzelni.
Egyes olasz receptek szerint ízlés szerint készíthető cukkinivel, fehérhagymával és más zöldségekkel kiegészítve is, kinek-kinek a kedve és az ízlése szerint. Így a recept mellé a saját képzeletünket is nyugodtan szabadjára lehet engedni.
És ne feledjük, hogyan kell Olaszországba utazni, ha ezzel elkészültünk: bazsalikomleveles díszítés, terasz és „un quarto di vino bianco”.
Na, ugye, hogy ez „maradjotthon” dolog igenis elviselhető? Jó étvágyat!