Húsvéti sütemény – Colomba di Pasqua
Mint ahogyan azt korábban ígértük, íme néhány tanács és ajánló a Colomba di Pasqua, a tipikus olasz húsvéti sütemény elkészítéséhez.
Mielőtt azonban alaposan belelendülünk, már jelezzük is, hogy aki vagány, és az olasz recept alapján menne tovább, az pl. ezen a linken megteheti. Az oldalt azért is ajánljuk, mert az elkészítést egy 10 perces videó is végigkíséri, plusz segítséget adva a számozott képek mellett, melyek a munka egyes fázisait dokumentálják. A szerkesztő meghivatkozza egy korábbi leírás Colomba-ját, melynek elkészítése majd’ egy napot vesz igénybe (persze a rengeteg várakozási idő (üresjárat) miatt), azonban a jelenlegi linken leírt variáció egy fokkal szelídebb. Persze a haladók ennek is nyugodtan nekivághatnak, itt vannak a szükséges információk.
De száz szónak is egy a vége, íme a Colomba, magyarul:
Hozzávalók (1 formához számított adaggal):
A tésztához:
A mázhoz:
A sörélesztőt oldjuk fel 60 g, 35°-ra langyosított vízben. Tegyünk egy tálba 5 dkg lisztet, és adjuk hozzá a feloldott élesztőt. Dolgozzuk össze kis gombóccá, és egy átlátszó fedővel lefedve hagyjuk kelni addig, míg térfogata a kétszeresére nem nő (kb. fél óra).
Tegyük a kelt tésztát egy keverőtálba, adjunk hozzá 20 dkg lisztet, 5 dkg szobahőmérsékletű vajat, a cukrot, citromhéjat és 1 tojást, a sót, a langyos tejet, a vaníliát és a narancsaromát. Keverjük egyneműre az összetevőket, majd borítsuk deszkára és egy lapáttal dolgozzuk össze alaposan kb. 5 perc alatt.
Fedjük le újra, mert egy következő kelesztési fázis jön. (Itt csalhatunk annyit az idővel, hogy a sütőt felmelegítjük 80°-ra, elzárjuk és oda tesszük be másfél órára). Megvárjuk, amíg kb. a háromszorosára nő.
Ha megkelt, hozzáadjuk a maradék vajat és tojást, valamint beletesszük a mazsolát és az utolsó 5 dkg lisztet. Deszkán összedolgozzuk, és a sütőformába helyezzük. (Ha csak kerek tortaforma van otthon, nyilván nem feltétlenül kell két részre osztani.)
Amikor ezzel megvagyunk, következik a máz:
Daráljuk le a mandulát és a mogyorót a nádcukorral, néhány szem mandulát hagyjuk meg a díszítéshez (ezt durvára kell vágni). A tojásfehérjékkel együtt keverőtálba tesszük, és habverővel kb. 5-6 perc alatt alaposan megdolgozzuk.Végül hozzáadjuk a kukoricalisztet, a keményítőt, és további néhány percig verjük.
A mázat rákanalazzuk a formában lévő tésztára és elegyengetjük. Ezen a ponton fog utoljára kelni a süti, kb. 1 órán keresztül, amíg a tortaforma széléig nem nő a térfogata.
Ezután 160°-on kb. 50 percig sütjük, s ha kihűlt, porcukorral megszórjuk.
Javasolt a fent megadott linken a készítés közben a képeket kicsit átbogarászni, már csak azért is, mert talán így nem ijedünk meg, ha a tészta kimondottan lágy, és kicsit nehezen kezelhető.
Ennyi munka után jól is esik egy szelet igazi, olasz édesség!
Na, persze, ha valaki szeretne még egy kicsit művelődni a témában, akkor ezen a linken szintén olasz Colomba-receptet talál, szerencsére a rövidebb fajtából…