Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Veneto

Veneto

 

 

 

Terület:                                 18 399 km2

Lakosság száma:              4 948 931 (2011.)

Népsűrűség:                       268,98 fő/km2

Megyék:                              Belluno, Padova, Rovigo, Treviso, Venezia, Verona, Vicenza

Székhely:                              Venezia

 

Földrajz

Az észak-kelet olasz régiót a szomszédos olasz régiókon kívül Ausztria és az Adriai-tenger határolja. A régió népszerű turisztikai célpont, köszönhetően gazdag történelmének és művészetének. Látogatottsága okán is az egyik leggazdagabb olasz régiónak számít.

A régió földrajzát tekintve a terület felénél kicsit nagyobb részt foglal el síkság, a fennmaradó részen hegyvidéki és dombos tájakat találunk, kiterjedésüket tekintve előbbi javára.

Bár északon a Dolomitok időjárása a tengerpartihoz képest hűvösebb, azért az Alpok láncai megvédik Veneto régiót a hideg északi szelektől, így alapjában véve elmondható, hogy az éghajlat enyhe, szubkontinentális jellegű. Különösen enyhe és érdekes klímával rendelkezik a régió nyugati határát képező Garda-tó.

Történelem

A régió történelme igen változatos és mozgalmas, tekintve, hogy már időszámításunk előtt jóval is lakott területnek számított. Az igazi veneto-i polgárok magukat több ágról is származtatják, ki-ki a saját kénye-kedve szerint, ugyanakkor tudományosan egyelőre nem sikerült kétséget kizáróan bizonyítani, hogy őslakosok honnan is kerültek Európának ebbe a szegletébe.

A római birodalom egyértelműen mély nyomokat hagyott történelmében, az evangelizáció szintén – Szent Márk evangelista legendái is ebből az időből származnak. A birodalom bukása után különféle barbár törzsek hódították egy egymástól időről-időre a területet, germánok, bizánciak, longobárdok, és még sorolhatnánk az itt keresztülszáguldó népeket.

Egy nagy ugrással a XX. századba lépve elmondhatjuk, hogy az I. világháború borzasztó károkat hagyott maga után, teljes települések néptelenedtek el, és nagyon komoly kivándorlás indult meg. A II. világháború sorozatos légicsapásai sem kímélték a régiót, különös tekintettel arra, hogy a német csapatok egyik főhadiszállását Veronában alakították ki. A régióból az 1800-as évek vége és 1976 között több mint 3 millió ember vándorolt ki (főleg Dél-Amerikába, ill. más, nyugat-európai államok területére).

A tendenciát csak a ’70-es években megindult gazdasági növekedés tudta megfordítani.

A régió művészetének külön bejegyzést szentelnék, hiszen ebben az általános bemutatóban kár lenne elaprózni az itt fellelhető csodákat.

veneto

Nyelvjárások

Veneto nyelvi sokszínűsége követi az olaszoknál már szinte megszokottnak mondható mintát, az olasz és a velencei nyelven kívül kb. 5 egyéb nyelvjárás van aktív használatban.

Ezek közül a ‘cimbro’ nyelvjárás talán a legkevéssé használt, a második világháború környékén (pontosabban a fasizmus időszakában) a nyelvjárás használata tiltott volt. A ‘ladino’ dialektust főként Belluno tartományban beszélik, ennek a dialektus-csoportnak a része egyébként a friulano nyelvjárás. Az osztrák határ környékén német, pontosabban tiroli szavakat hallhatunk, és a ferrara-i nyelvjárás is megtalálható ebben a régióban. Hogy azért ennyire ne legyenek egyértelműek a dolgok, a velencei tájszólásnak is több variációja van, területenként változó a használata.

Gazdaság

Gazdaságáról – mint arról oly sok helyen esik még szó – elmondható, hogy hatást gyarkorolt rá a XXI. század elejét komolyan meghatározó gazdasági válság, alatta megrogyni azonban várhatóan nem fog a leggazdagabb olasz régió.

Könnyűipara sokban támaszkodik a kisebb cégekre, amelyek főleg textilipari, ill. cipőt, bútort készítő vállalkozások. A régió egyik jelentős cége a Benetton.

Fontos megemlíteni még vegyiparát, bár a Marghera területén található nagyobb cég bezárása mellett sokan kardoskodnak, hiszen állítólag komoly egészségügyi kockázatot jelent a lakosságra, és főleg az ott dolgozókra nézve.

A régióban a kereskedelem, bankszektor is virágzik, nem is beszélve a turizmusról.

Veneto mezőgazdaságát tekintve mind növénytermesztés, mind állattenyésztés szempontjából kiemelkedő, és nagyon nagymértékben gépesített. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy gazdasági szempontból a legjelentősebb olasz régió.

Turizmus, közlekedés

Olaszország turisták által leglátogatottabb régiójába sok érdeklődőt vonz: a művészet, a tenger, a tavak, fürdőhelyek, a hegyek. Kell-e még ezen kívül bármi más?

Közlekedését tekintve az autópályák közül az A4, A13, A22, A27, A28, A31, A57 vonala szeli át;vasútvonala rendkívül gazdag, és terveznek kiépíteni 3 kifejezetten gyorsvonatok részére szolgáló szakaszt is.4 kikötője és számos reptere biztosít lehetőségeket a régióba irányuló turizmus és kereskedelem számára.

Négy fő egyeteme: Universitá di Padova, Universitá di Verona, Universitá IUAV di Venezia, Universitá ‘Cá Foscari’ di Venezia. Utóbbi az egyik legkomolyabb presztizsű olasz egyetem, de a többi sem marad le igazán mögötte.

Linkek, felhasznált források:

http://it.wikipedia.org/wiki/Veneto

Régió

A régió hivatalos oldala értelemszerűen kihagyhatatlan és megkerülhetetlen:

http://www.regione.veneto.it/channels

Gazdasági info

Ha mindenképpen ebben a tartományban szeretnél hivatásszerűen/cégszerűen tevékenykedni, az alábbi, gyakran frissülő honlap milliónyi segítséget nyújthat. Pályázatokról, régiós bontásban:

http://www.concorsi.it/regione/veneto

Érdemes még forgatni a Gazzetta Ufficiali Concorsi oldalait is!

http://www.smau.it/milano11/partners/regione-veneto/

Hírek – helyi vegyes

A lokális események követésére egyik legalkalmasabb módszer az alábbi oldalt átlapozni, ahol politikai, gazdasági, utazási, kulturális és sporthíreket is találhatunk, akár régiókra bontva:

http://corrieredelveneto.corriere.it/

http://www.venetotoday.it/

Környezet

Info azoknak, akiknek szívügye a környezet és annak védelme. Alább találhatók a nemzeti parkok és természetvédelmi területek, melyek a régióban fellelhetők, továbbá néhány mezőgazdasághoz kapcsolódó tudnivaló, érdekesség:

http://www.parks.it/regione.veneto/index.php

http://www.venetoagricoltura.org/

Turizmus

Olaszország hozzánk közelebb eső részei is bőven érdemesek arra, hogy felfedezzük őket, íme, néhány tipp, hol tájékozódjunk indulás előtt:

http://www.veneto.to/

http://www.piste-ciclabili.com/regione-veneto

Kultúrát vadászóknak:

http://www.spettacoloveneto.it/