Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Puglia

Puglia

 

 

 

 

Terület:                                 19 358 km2

Lakosság száma:              4 090 195 (2011.)

Népsűrűség:                       211,9 fő/km2

Megyék:                                Bari, Barletta-Andria-Trani, Brindisi, Foggia, Lecce, Taranto

Székhely:                              Bari

 

Földrajz

Puglia egy minden ízében dél-olasz régió, ők a ‘csizma sarka’, egyben itt található az ország legkeletibb pontja is (Punta Palascia), amely mindössze 80 km távolságra van Albániától. Északon, délen és keleten tenger határolja.

A régió földrajzi vonatkozásairól dióhéjban annyit, hogy alig-alig találunk hegyvidéket, összterületének mindössze csak kb. 1,5%-án, így nagyjából fele-fele arányban síkságok és dombságok alkotják. A síkságok közül itt van a Pó-síkság utáni második legnagyobb egybefüggő sík terület Olaszországban, a La Tavoliere delle Puglie, melynek területe mintegy 3 000 km2. A régió kb. 80%-át mészkő alkotja, így sziklákat, dolomitokat találhatunk bőséggel. Partja részben köves-sziklás, rengeteg barlanggal, és az Egészségügyi Minisztérium a partszakasz 98%-át fürdőzésre alkalmasnak nyilvánította.

Klímája egyértelműen mediterrán, forró és száraz nyarakkal és enyhe telekkel. Hó csak a kevés hegyvidéki részen fordulhat elő, de ott is csak a keletről érkező komolyabb hideg légáramlatok hatására. Ősszel és télen inkább jellemzőek a ködös éjszakák és hajnalok. A nyarak forróságát a tenger felől érkező szelek teszik elviselhetőbbé.

Történelem

Puglia bizonyíthatóan már 250 000 évvel ezelőtt is lakott volt, később – elsősorban a déli részei – görög fennhatóság alatt állt, majd a Nyugat-Római Birodalom idején a híres Via Appia és Via Traiana építése révén stratégiai fontosságúvá vált. A birodalom bukása után – köszönhetően a bizánciaknak, a normannoknak és a sváboknak – szenvedéssel teli időszak következett. A Nápolyi Királyság és a spanyolok után a franciák is idelátogattak a XIX. század elején, innen a feudalizmus és az igazságszolgáltatás új elemei származnak. A fasizmus és a második világháború után a mezőgazdaság gyors fejlődésnek indult, és a legfontosabb ágazat volt sokáig; egészen addig, míg végül a ’70-es, ’80-as évektől turizmus nagyobb jelentőségre nem tett szert.

Nevének eredete nem teljesen tisztázott, az egyik legvalószínűbb verzió, hogy az Apulia szóból származik, amely pedig az Apluvia-ból jön, jelentése valami olyasmi, hogy az ‘eső nélküli föld’. Érdekesség, hogy néhány évtizeddel ezelőttig következetesen a Le Puglie megnevezés volt használatban a régióra, ez az utóbbi időben alakult át írásban és szóban is Puglia-vá.

puglia

Nyelvjárások

Puglia nyelvészeti szempontból is csemegének számít. Az itt beszélt dialektusokat két nagy csoportba oszthatjuk (igen, annyi van, hogy csoportosítunk), az egyik ezek közül a dél-olasz dialektusoké, a másik pedig az extrém dél-olasz dialektusoké. Az előbbi csoportba tartozik a pugliai tájszólás, a barival és a foggiaival együtt (meg még néhány, a környező régiókra inkább jellemző tájszólások is ide sorolhatók), a másodikba pedig a salentoi, a lecce-i, a brindisi és a gallipoli nyelvjárás, amelyek inkább a szicíliai és calabriai extrém tájszólások rokonai.

De, hogy az örömünk teljes legyen, beszélnek itt még olyan nyelvjárásokat is, melyeknek egyes idiómái a neolatin nyelvekkel köszönőviszonyban sincsenek, ezek közül ismerjük (hát, ha mi nem is, de ők biztosan ismerik) a griko és az albereshe tájszólást, melyek értelemszerűen a görög, illetve albán nyelv hatásait viselik magukon.

Gazdaság, közlekedés

Gazdasági értelemben a régió az ország összessége szempontjából nem tartozik a legjelentősebbek közé, a turizmus azonban mindenképp kiemelendő. Puglia-ban hihetetlen számban találhatók meg a legkülönfélébb, kisebb-nagyobb kastélyok, melyek komplett körutazásokra csábítják a gyanútlan turistát. A látnivalók száma gyakorlatilag kifogyhatatlan, remélhetőleg lesz alkalom időről-időre bemutatni egyet közülük.

Mezőgazdaságát jellemzi, hogy itt (nevezetesen Foggia tartományban) termesztik az olasz paradicsom 50%-át.

Számos főút mellett az A14 és A16 autópályákon Bologna, illetve Nápoly felől érhető el legkönnyebben. Emellett állami és magán vasútvonalak könnyítik a közlekedést. Repülőterei közül a legjelentősebb Bari-ban van, ezt Karol Wojtyla-ról nevezték el. Leghíresebb és legnagyobb kikötője is ebben a városban van, innen Horvátország, Montenegro és Görögország felé/felől indulnak/érkeznek a kereskedelmi vagy turisztikai céllal közlekedő hajók.

Linkek, felhasznált források:

http://it.wikipedia.org/wiki/Puglia

Régió

A régió hivatalos oldala értelemszerűen kihagyhatatlan és megkerülhetetlen:

http://www.regione.puglia.it/

És még néhány információ:

http://www.regionepuglia.net/

http://www.europuglia.it/

Gazdasági info

Ha mindenképpen ebben a tartományban szeretnél hivatásszerűen/cégszerűen tevékenykedni, az alábbi, gyakran frissülő honlap milliónyi segítséget nyújthat. Pályázatokról, régiós bontásban:

http://www.concorsi.it/regione/puglia

Érdemes még forgatni a Gazzetta Ufficiali Concorsi oldalait is!

http://www.concorsipubblici.com/regione-puglia.htm

http://www.sistema.puglia.it/

Hírek – helyi vegyes

A lokális események követésére egyik legalkalmasabb módszer az alábbi oldalt átlapozni, ahol politikai, gazdasági, utazási, kulturális és sporthíreket is találhatunk, akár régiókra bontva:

http://www.puglianews.org/

http://www.newspuglia.it/

http://www.tranionline.it/

Környezet

Info azoknak, akiknek szívügye a környezet és annak védelme. Alább találhatók a nemzeti parkok és természetvédelmi területek, melyek a régióban fellelhetők:

http://www.parks.it/regione.puglia/index.php

http://www.arpa.puglia.it/web/guest/arpa_home

Turizmus

Ha Puglia lenne az úticél, akkor ez a mankó jól jöhet:

http://www.viaggiareinpuglia.it/

http://www.agriturist.it/agriturist.php?IdCategoria=3&IdSottomenu=48&IdSottoSottoMenu=312

http://www.trenitalia.com/cms/v/index.jsp?vgnextoid=5f86f19d7485a110VgnVCM10000080a3e90aRCRD

http://www.cremss.puglia.it/mobilita/