Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Umbria

Umbria

 

 

 

 

Terület:                                8 456 km2

Lakosság száma:             908 232 (2011.)

Népsűrűség:                     107,41 fő/km2

Megyék:                               Perugia, Terni

Székhely:                             Perugia

 

Földrajz

Umbria földrajzilag Közép-Olaszországhoz tartozik, méretét tekintve az egyik legkisebb, és az egyetlen olyan, a félszigeten található régió, melynek határait sehol sem mossa tenger.

A régió földrajzát a hegységek túlsúlya jellemzi (60%-nál is magasabb az arány), a dombságok sem hiányoznak, a sík területek aránya viszont kifejezetten alacsony.

Klímája a tenger hiányában kissé eltér a többi olasz régióétól, a hegyvidékeken szubkontinentális, hideg telekkel, a hegységekben általában megfigyelhető hőmérsékleti jellemzőkkel; a dombságokon, sík területeken már melegebb, ha nem is egyértelműen mediterrán az éghajlat, ami viszont egyben száraz nyarakat is jelent.

Umbria területén 6 természetvédelmi területet találhatunk, amelyekből – a méretekből adódóan – 5 Perugia, 1 pedig Terni tartományt gazdagítja.

Történelem

Umbria területén már bőven időszámításunk előtt is éltek umber és etruszk törzsek. A Nyugat-Római Birodalom idején a birodalom a területet magába olvasztotta, bukásáig meg is tartotta. Ezt követően a bizánciak és a gótok is megvívták itt a maguk csatáit, majd egy longobárd herceg érkezett, aki a régió kelet felét foglalta el, meghagyva ezáltal a bizánciaknak az ún. bizánci folyosót.  Miután ez utóbbit Nagy Károly meghódította, mindjárt át is engedte a pápának, de a városok a későbbi önállóságuk, függetlenedésük korában sem nyugodtak, egymással háborúztak tovább. A pápai hatalom később is nagy hatást gyakorolt és komoly befolyással rendelkezett a területen, amelynek egyes részeit a XV. században Toszkánához csatolták. A régió később a Római Köztársaság részévé vált, utána Napóleon söpört végig rajta, végül 1860-tól a Római Királysághoz tartozott.

Történelmi emlékeit nemcsak számos, a régióban található múzeum őrzi, de még a New York-i Metropolitan Múzeumban is található egy-két igen értékes műkincs.

A régió 12 apró egységre osztható a ?70-es évek óta, ezek az egységek pedig földrajzi-hegyrajzi, turisztikai és nyelvi-nyelvjárási sajátosságokat hordoznak (innen a felosztás), nevüket pedig jellemzően az egységek legjelentősebb városának nevéből képzik.

umbria

Gazdaság, közlekedés

Umbria gazdasága 4 fő alappillérre épül: az iparra, a kézművességre, a mezőgazdaságra és a turizmusra (ez utóbbi kapcsán sok szép, agroturizmusra alkalmas kikapcsolódási lehetőség van ebben a régióban). Sajnos itt most közép-olaszország gazdasági értelemben legkevésbé fejlett régiójáról beszélünk, ami részletekben menően nem túl érdekes, ám az elmúlt évek fejlődés íve bőven ad okot a reménykedésre a fellendülés vonatkozásában.

A régió közlekedését a közutak és vasúthálózat határozza meg leginkább. Tenger hiányában kikötőkről nem beszélhetünk, két reptere közül pedig csak a Perugia-i bonyolít utasforgalmat is.

Linkek, felhasznált források:

http://it.wikipedia.org/wiki/Umbria

Régió

A régió hivatalos oldala értelemszerűen kihagyhatatlan és megkerülhetetlen:

http://www.regione.umbria.it/mediacenter/FE/home.aspx

Gazdasági info

Ha mindenképpen ebben a tartományban szeretnél hivatásszerűen/cégszerűen tevékenykedni, az alábbi, gyakran frissülő honlap milliónyi segítséget nyújthat. Pályázatokról, régiós bontásban:

http://www.concorsi.it/regione/umbria

Érdemes még forgatni a Gazzetta Ufficiali Concorsi oldalait is!

Hírek – helyi vegyes

A lokális események követésére egyik legalkalmasabb módszer az alábbi oldalt átlapozni, ahol politikai, gazdasági, utazási, kulturális és sporthíreket is találhatunk, akár régiókra bontva:

http://www.umbriaonline.com/

Környezet

Info azoknak, akiknek szívügye a környezet és annak védelme. Alább találhatók a nemzeti parkok és természetvédelmi területek, melyek a régióban fellelhetők, illetve néhány érdekesség mezőgazdaság kapcsán:

http://www.siar.umbria.it/

http://www.parks.it/regione.umbria/index.php

http://www.regioneumbria.eu/Default.aspx?IdCont=379702&IdNodoA=745

Turizmus

Programok, látnivalók

http://www.umbria-turismo.it/

http://www.grandieventi.regioneumbria.eu/

http://www.bellaumbria.net/

http://www.regioneumbria.com/