Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Sergio Leone születésének évfordulója

1929. január 3-án, Rómában született Sergio Leone, a sokat emlegetett rendező.

Apja is foglalkozott rendezéssel, édesanyja pedig némafilmekben szerepelt, így művészcsaládban  nőtt fel a későbbi rendező.

Karrierje a ’60-as években futott fel, s bár ő volt a ‘spagetti western’ megteremtője, sok kritika érte amiatt az USA-ból, hogy sem angolul nem beszél, sem a Vadnyugatot nem ismeri, hát hogyan is tudna igazán jó filmeket készíteni róla.

Erre azért bőven rácáfolt, s a ’70-es években már nem kisebb (akkor induló) sztárokkal forgatott, mint Clint Eastwood.  A filmjei témája a karrierje során végig a Vadnyugat körül forgott, amelyhez sok esetben a zenét régi iskolatársa, Ennio Morricone szerezte.

A ’80-as években már nem voltak annyira népszerűek a korábban még kedvelt, rettentő hosszú és vontatott menetű filmek, így 1989-ben bekövetkezett halála előtt már elszenvedett szakmai téren egy-két komolyabb kudarcot.

Utólag ide sorolhatjuk azt is, hogy annak idején a Keresztapa forgatókönyvét visszautasította, mivel egy másik – később nagyot bukó – filmes projektet szeretett volna megcsinálni. Így lett végül is a trilógia rendezője Francis Ford Coppola.