Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Toscana

Rizottó – egy könnyű, ám annál olaszosabb ebéd

Mai ajánlatunk a konyhában sertepertélőknek egy rizottó elkészítése lesz.

A rizottó azért egy nagyon klassz fogás, mert millió módon variálható, tényleg kizárólag az ember fantáziája szab határt annak, mit tud kihozni belőle.

Rendszerint rizs és alaplé kell hozzá minden esetben, meg némi finom fehérbor – a többi összetevőt meg ahogy a szívünk diktálja, vagy amit az épp otthon elérhető alapanyagokból ki tudunk találni.

Ma egy olyan rizottót szeretnénk mutatni Önöknek, ami könnyű ízeivel már a nyár előszelét hordozza – nem más ez, mint egy jó kis:

Citromos brokkolis rizottó

Hozzávalók: 300 g rizottó rizs, 125 ml száraz fehérbor, 1 l zöldség alaplé, 1 rózsáira szedett brokkoli, 1 finomra vágott hagyma, 1 gerezd finomra vágott fokhagyma, 1 citrom leve és reszelt héja, 2 ek. vágott vagy morzsolt petrezselyem, 1 ek. extra szűz olívaolaj, némi feketebors

A hagymát és fokhagymát pirítsuk meg kissé az olajon, majd adjuk hozzá a rizst. Kevergessük 3 percig, aztán öntsük fel a fehérborral. Amikor ezt a rizs nagyjából beszívta, elkezdhetjük adagolni a zöldség alaplevet – ezt addig folytatjuk lassan és folyamatosan adagolva, míg a rizs a folyadékot fel nem veszi (15-18 perc). Néhány perccel a rizottó elkészülte előtt hozzáadjuk a brokkolit, a citromlevet és -héjat, a petrezselymet. Ízlés szerint borsozzuk, és lefedve pihentetjük egy kicsit. Forrón kell tálalni.

Ilyen könnyű ízekhez ajánljuk a teraszt újfent – ha az idő engedi, érdemes a szabadban elfogyasztani ezt a kellemes, olaszos rizottót. És ha már felbontottuk a bort a főzéshez, bizony egy pohárkával el is kortyolhatunk hozzá. Megérdemeljük.

Jó étvágyat kívánunk az ebédhez!