Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Toscana

Mandulatorta ligúriai módra

Süteményimádók, figyelem! A ligúriai mandulatorta egyszerű, és hihetetlenül finom!

Még azoknak sem okozhat gondot az elkészítése, akik nem éppen a tortáikról híresek, ugyanis ez egy egyszerűen – és nem utolsósorban gyorsan – összeállítható tészta, amit csak be kell tolni a sütőbe. A tetejére – vagy akik flancosabban állnak hozzá, azoknak az óvatosan szétvágott lapok közé – lekvár kerül, ami lehetőleg sárgabarack legyen, mert azzal a legfinomabb. Szerkesztőségi kísérlet során sokadik alkalomra narancs dzsem került bele, és azzal is kitűnő, de a sárgabarack egyértelműen ehhez a sütihez van kitalálva.

Egyik legkedvesebb blogbarátunk, akire a konyhában mindig számíthatunk: Otti, a repatorta.blogspot.hu szerkesztője.

Otti kérésünkre ezt a klassz tortát is megsütötte, és írt is róla pár kedves sort, illetve néhány apró változtatást, amit az egészséges életmódot folytatóknak mindenképpen érdemes megfogadni. A mi variációnk a bűnözős fajta, búzaliszttel, sütőporral, igazi házilekvárral…

Az alábbiakban, a recept alatt az Otti által készített süti, és az arról lőtt, szokásos módon igényes fotók láthatók. És akkor a recept, ahogy ígértük:

Hozzávalók egy sütőformához (26 cm átmérő):
  • 1 cs sütőpor
  • 100 ml tej
  • 450 g búzaliszt
  • 100 g vaj
  • 125 g barna cukor
  • 5 ek méz
  • 200 g frissen darált mandula
  • 3 ek sárgabaracklekvár
  • 1 ek felezett mandula
  • zsiradék a forma kikenéséhez
Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (légkeverésesnél 160°C-ra). A sütőport keverjük a tejhez, és melegítsük fel. Szitáljuk a lisztet egy tálba, közepébe nyomjunk egy kis mélyedést.

Olvasszuk meg a vajat, és adjuk a liszthez. Adjuk hozzá a mézet, a cukrot, a tejet, és keverjük szilárd tésztává. Adjuk hozzá az őrölt mandulát, kézzel jól gyúrjuk össze.

Vajazzuk ki a sütőformát. Formáljunk a tésztából egy korongot, és helyezzük a sütőformába. Kb. 40 percig süssük a sütőben. Fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy átsült-e. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk hűlni.

Vegyük ki a tortát a formából. Melegítsük fel a sárgabaracklekvárt egy lábasban, amíg folyékony nem lesz. Kenjük meg vele a tortát (vagy a lapokat), és a szeletelt mandulákkal díszítsük a tetejét. Tálalás előtt hagyjuk kihűlni.

Jó étvágyat kívánunk minden kísérletező kedvű olvasónknak!

mandulatorta kiemelt

mandulatorta