Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Toscana

Húsvéti sütemény – Colomba di Pasqua

Mint ahogyan azt korábban ígértük, íme néhány tanács és ajánló a Colomba di Pasqua, a tipikus olasz húsvéti sütemény elkészítéséhez.

Hogy az olaszul nem tudók se maradjanak ki semmiből, röviden összefoglaljuk a sütemény elkészítésének módját magyarul is, hátha valaki kedvet kap hozzá; azt azonban hozzá kell tennünk, hogy lusta háziasszonyok hozzá se fogjanak, ugyanis meglehetősen időigényes készülődést jelent az édesség előállítása.

Mielőtt azonban alaposan belelendülünk, már jelezzük is, hogy aki vagány, és az olasz recept alapján menne tovább, az pl. ezen a linken megteheti. Az oldalt azért is ajánljuk, mert az elkészítést egy 10 perces videó is végigkíséri, plusz segítséget adva a számozott képek mellett, melyek a munka egyes fázisait dokumentálják. A szerkesztő meghivatkozza egy korábbi leírás Colomba-ját, melynek elkészítése majd’ egy napot vesz igénybe (persze a rengeteg várakozási idő (üresjárat) miatt), azonban a jelenlegi linken leírt variáció egy fokkal szelídebb. Persze a haladók ennek is nyugodtan nekivághatnak, itt vannak a szükséges információk.

De száz szónak is egy a vége, íme a Colomba, magyarul:

Hozzávalók (1 formához számított adaggal):images

 A tésztához:

30 dkg 0-ás liszt
15 g sörélesztő
12,5 dkg vaj
55 g tej (37°-ra felmelegítve)
10 dkg kristálycukor
2 tojás
4 dkg mazsola (ezt be kell áztatni)
kevés narancsaroma
fél citrom héja
12 g rum
csipet só
fél csomag vaníliakivonat (vagy 1 cs. vanillincukor)

A mázhoz:

 35-40 g mandula
35-40 g mogyoró
5 dkg nádcukor
1-1,5 tojásfehérje
7-8 g kukoricakeményítő
15 g kukoricaliszt

A sörélesztőt oldjuk fel 60 g, 35°-ra langyosított vízben. Tegyünk egy tálba 5 dkg lisztet, és adjuk hozzá a feloldott élesztőt. Dolgozzuk össze kis gombóccá, és egy átlátszó fedővel lefedve hagyjuk kelni addig, míg térfogata a kétszeresére nem nő (kb. fél óra).

Tegyük a kelt tésztát egy keverőtálba, adjunk hozzá 20 dkg lisztet, 5 dkg szobahőmérsékletű vajat, a cukrot, citromhéjat és 1 tojást, a sót, a langyos tejet, a vaníliát és a narancsaromát. Keverjük egyneműre az összetevőket, majd borítsuk deszkára és egy lapáttal dolgozzuk össze alaposan kb. 5 perc alatt.

Fedjük le újra, mert egy következő kelesztési fázis jön. (Itt csalhatunk annyit az idővel, hogy a sütőt felmelegítjük 80°-ra, elzárjuk és oda tesszük be másfél órára). Megvárjuk, amíg kb. a háromszorosára nő.

Ha megkelt, hozzáadjuk a maradék vajat és tojást, valamint beletesszük a mazsolát és az utolsó 5 dkg lisztet. Deszkán összedolgozzuk, és a sütőformába helyezzük. (Ha csak kerek tortaforma van otthon, nyilván nem feltétlenül kell két részre osztani.)

Amikor ezzel megvagyunk, következik a máz:

Daráljuk le a mandulát és a mogyorót a nádcukorral, néhány szem mandulát hagyjuk meg a díszítéshez (ezt durvára kell vágni). A tojásfehérjékkel együtt keverőtálba tesszük, és habverővel kb. 5-6 perc alatt alaposan megdolgozzuk.Végül hozzáadjuk a kukoricalisztet, a keményítőt, és további néhány percig verjük.

A mázat rákanalazzuk a formában lévő tésztára és elegyengetjük. Ezen a ponton fog utoljára kelni a süti, kb. 1 órán keresztül, amíg a tortaforma széléig nem nő a térfogata.

Ezután 160°-on kb. 50 percig sütjük, s ha kihűlt, porcukorral megszórjuk.

Javasolt a fent megadott linken a készítés közben a képeket kicsit átbogarászni, már csak azért is, mert talán így nem ijedünk meg, ha a tészta kimondottan lágy, és kicsit nehezen kezelhető.

Ennyi munka után jól is esik egy szelet igazi, olasz édesség!

Na, persze, ha valaki szeretne még egy kicsit művelődni a témában, akkor ezen a linken szintén olasz Colomba-receptet talál, szerencsére a rövidebb fajtából…